1999011049 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SYKLISET OSAKKEET HINNOITTELEVAT KASVUN ELPYMISTÄ

Ekonomistit ennakoivat suhdannenousua jo toiselle neljännekselle

30.4.1999 0:00

Metalli- ja metsäteollisuuden osakekurssit ovat kivunneet alkuvuonna huimasti. Ekonomistien mukaan kursseissa ollaan alkuvuonna hinnoiteltu suhdannekäännettä. Talouskasvun elpyminen saattaa tulla odotettua nopeammin jo toisella vuosineljänneksellä.

-Maailmantalouden näkymät ovat selvästi parantuneet. Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta on viime aikoina kuulunut vain pelkkää hyvää, Alfred Berg pankkiiriliikkeen ekonomisti Sampsa Laine arvioi.

Kuluvan kuun loppuun mennessä metsä- ja metalliteollisuuden toimialaindeksit olivat nousseet noin 20 prosenttia alkuvuodesta. Pörssin yleiskehitystä kuvaava Hex-portfolioindeksi, jossa Nokian painoarvo on rajoitettu, oli vastaavana aikana noussut seitsemän prosenttia.

Alkuvuoden kurssinoussut eivät pohjaudu ensimmäisen vuosineljänneksen tulosodotuksiin. Esimerkiksi metsäyhtiöt kertoivat eilen tulospudotuksista ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Osakekursseja on pönkittänyt sijoittajien usko viennin piristymiseen toisella vuosipuoliskolla tai jopa aiemmin.

Sykliset osakkeet jo huipussaan

Syklisissä osakkeissa ei nähdä enää merkittävästi nousuvaraa ja osakkeiden kurssikehityksen uskotaan tasaantuvan lähiaikoina.

-Positiiviset odotukset ovat jo hinnoiteltu osakkeisiin ja ne ovat jo sillä tasolla, etteivät hyvät uutiset enää paljoakaan hetkauta, Laine toteaa.

-Pitkällä aikavälillä sykliset yhtiöt eivät kovin hyvin menesty. Ne laahaavat pörssin yleisen kehityksen jäljessä, hän jatkaa.

Perusteollisuuden osakkeet ovat Euroopassa nousseet New Yorkin pörssin imussa. Analyytikoiden mukaan kyseessä on ollut sektorirotaatio eli sijoittajat ovat myyneet muiden toimialojen osakkeita ja ostaneet syklisiä. Tämänsuuntainen rotaatio alkaa asiantuntijoiden mukaan olla kuitenkin ohi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?