1999017929 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

TIIKEREIDEN TALOUSNÄKYMÄT

29.4.1999 0:00

Singapore

Japanin taloudessa yhä kysymysmerkkejä

Orastava usko Japanin talouden elpymiseen on lisännyt luottamusta myös Kaakkois-Aasian maita kohtaan. Jättimäiset tukipaketit ja pankkijärjestelmän tervehdyttämisohjelma ovat parantaneet maailman toiseksi suurimman talouden edellytyksiä nousta lamasta. Silti asiantuntijat muistuttavat talouskehitykseen liityvistä epävarmuustekijöistä.

Kiinan devalvaatio-odotukset lisääntyneet

Kiinan kasvuvauhdin odotetaan hidastuvan kuluvana vuonna. Kotimaisen kysynnän kehitys on pysynyt laimeana, ja viime aikoina myös vienti on alkanut takkuilla. Näkymiä ovat synkistäneet lisäksi maan horjuvat finanssitavaratalot, joista monet kamppailevat rahoitusvaikeuksien kanssa.

Kun vielä puolisen vuotta sitten Kiinan mahdollista devalvaatiota pidettiin suurena uhkana kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden vakaudelle, nyt moni asiantuntija uskoo, että maan valuutan renminbin ulkoisen arvon heikentäminen on enää vain ajankysymys.

Filippiinit nousee tänä vuonna

Talouden rakenteesta johtuen Filippiinit ei oikeastaan ole ollut osa Aasian talouskriisitarinaa. Kriisin puhjettua valuuttamääräisiä varoja ei vedetty pois maasta läheskään samaan tahtiin kuin naapurimaissa, minkä vuoksi luottolama ei ole iskenyt niin voimakkaasti. Elvyttävän talouspolitiikan, alhaisempien korkojen ja viennin vedon ansiosta talouden uskotaan kasvavan tänä vuonna.

Indonesia kasvuun ensi vuonnana

Vielä muutama kuukausi sitten Indonesian pelättiin vajoavan täydelliseen taloudelliseen ja sosiaaliseen sekasortoon. Nyt nämä uhkakuvat ovat osittain hälvenneet. Talouden elpymistä hidastavat kuitenkin yhä sosiaalinen levottomuus ja mellakat, joita ovat lisänneet kesäkuisten vaalien lähestyminen.

Malesian vientiä siivittää halpa valuutta

Kuluvana vuonna viennin uskotaan kasvavan ja vetävän hyvin etenkin Yhdysvaltoihin sekä muihin Aasian maihin. Vientiä siivittää halpa valuutta, joka viime vuoden syyskuun 1. päivänä kytkettiin Yhdysvaltain dollariin tasolla 3,8, kun maa siirtyi valuuttasäännöstelyyn.

Singapore kääntänyt vaikeudet edukseen

Ekonomistit kehuvat yhteen ääneen Singaporen hallituksen kykyä kääntää taloudelliset vaikeudet edukseen. Kriisin puhjettua rahoitus- ja tietoliikennesektoria on muutettu ulkomaiselle omistukselle ja kilpailulle avoimemmaksi. Singaporessa on toteutettu myös merkittäviä uudistuksia yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi.

-Valuutta on pyritty pitämään suhteellisen vakaana, mikä on ollut osa hallituksen suunnitelmaa houkutella maahan kansainvälisiä rahoituslaitoksia ja luoda saarivaltiosta merkittävä rahoituskeskus, J. P. Morganin ekonomisti David Fernandez selittää.

Thaimaan vetureina vienti ja kotimainen kysyntä

Viennin ja siitä johtuvan teollisuustuotannon kasvu sekä kotimaisen kysynnän piristyminen arvioidaan kääntävän Thaimaan talouskasvun plussalle tänä vuonna. Ripeämpää elpymistä tosin jarruttanee yritys- ja pankkisektorin tervehdyttämisohjelman takkuilu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?