199903688 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

TT:N KOROMA: KESKITETTY TULORATKAISU VAATII HALLITUKSELTA VETOAPUA

28.4.1999 0:00

Teollisuus ja työnantajat vaativat hallitukselta vahvaa osallistumista keskitetyn tuloratkaisun aikaansaamiseksi ensi syksynä. TT:n toimitusjohtajan Johannes Koroman mukaan on selvää, että ilman hallituksen vetoapua ja vastaantuloa verokysymyksissä uutta keskitettyä sopimusta ei saada aikaan.

Viime tupokierroksen ylittäville palkankorotuksille ei Koroman mielestä ole tilaa, minkä vuoksi nytkin tarvitaan yhteistä palkkaraamitusta. Sen sijaan tietty sopimusmuoto tai erikseen nimetyt tavoitteet työelämän kehittämisessä eivät työnantajien mukaan voi olla ehtona työllisyyttä ja taloudellista kasvua tukevalle työmarkkinaratkaisulle.

TT:n toimittajaseminaarissa Porvoossa keskiviikkona puhunut Koroma muistutti, että työelämän kehittämisestä on käynnissä lukuisia hankkeita ja neuvotteluja.

- Koska seuraavan tuporatkaisun ainekset ovat edelleen hajallaan ja vaikeasti arvioitavissa, pöytä tulisi ennen työmarkkinaneuvotteluja mieluummin puhdistaa kesken olevista asioista kuin sopia uusia hankkeita, Koroma vaatii.

Työnantajien tavoitteena on palkkaratkaisu, joka on mitoitettu EU:n yhteisen talous- ja rahapolitiikan olosuhteisiin. Edellisen keskitetyn tuporatkaisun ansiosta sekä palkat että työpaikkojen määrä ovat kasvaneet. Viime vuosina toteutettu vakaaseen kasvuun ja ja matalaan inflaatioon perustuva kolmikantayhteistyö on Koroman mukaan lisännyt teollisuuden ansiotasoa viime vuonna nelisen prosenttia, ja kansalaisten ostovoiman lisäys on ollut sitäkin suurempi.

Työnantajat peräävät hallitukselta ja palkansaajajärjestöiltä konkreettisia näkemyksiä seuraavan tulokierroksen aineksista. Sekä uuden hallituksen hallitusohjelma että työmarkkinajärjestöjen yhteinen kannanotto tähtäävät yhteiseen kasvu- ja työllisyysstrategiaan sekä kolmikantayhteistyön jatkamiseen.

- Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, ettei niinkään tarvita lisäkannanottoja kuin yhteisymmärrystä toimenpiteistä, Koroma sanoi. (Startel - STT)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?