199905687 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

VALUUTANVAIHTOYHTIÖ VASTASI SOSIAALISEEN TILAUKSEEN

Julkaistu: 28.4.1999 0:00

Lappeenrantalainen Safar Oy elää ruplakaupalla

LAPPEENRANTA Lappeenrantalainen Safar Oy avasi neljä vuotta sitten Suomen ensimmäisen ruplanvaihtopisteen lappeenrantalaisen hotellin aulaan. Tällä tempauksella Safarin perustaja Tuula Kuusisto pääsi peräti ranskalaisen Le Figaro -lehden kansijuttuun, jonka toimittaja näyttävästi kertoi ´venäläisten Eldoradosta´ kaakkoisessa Suomessa ja lappeenrantalaisten naisyrittäjien panoksesta idänkauppaan.

Valuutanvaihtoyhtiölle oli vuonna 1995 selvä sosiaalinen tilaus, kun venäläisiä ostosmatkailijoita virtasi Lappeenrantaan ja suomalaisia bisnesihmisiä Venäjälle. Kaakkoisrajalla kävi kuhina molempiin suuntiin, ja ruplasta tuli kysytty kauppatavara.

Valuutanvaihtoa idänjunissa

Nykyisin Safarilla on Lappeenrannan toimipisteen ohella asiamiehet Imatralla ja Luumäellä. Myös kotkalaisella Kristiina Cruises- ja lappeenrantalaisella Karelia Lines -risteily-yhtiöillä on Safarin asiamiehet Viipurin- risteilyillä.

Merkittävimpänä aluevaltauksena Kuusisto pitää valuutanvaihdon aloittamista kaksi vuotta sitten Venäjän-junissa Kouvolan ja Vainikkalan välillä. Safar hoitaa junissa myös verovapaita ostoksia tehneiden matkustajien tax free -palautusten maksamisen.

Valuutanvaihdon ja samalla matkustajien tullaamisen siirryttyä liikkuviin juniin matka-ajat lyhenivät huomattavasti. Samalla Safarin työmäärä ja henkilökunta kasvoivat, kun valuutanvaihdosta alettiin huolehtia kolmessa idänjunassa aamuin illoin seitsemänä päivänä viikossa.

-Joulusesongin junissa on parhaimmillaan 18 vaunua ja 400-500 matkustajaa. Työt on kyettävä tekemään Vainikkalan ja Kouvolan välisellä matkalla, Kuusisto kuvaa kiirettä.

Volyymi katetta tärkeämpi

Safar on paisunut yhden hengen yrityksestä 20 ihmistä työllistäväksi puhdasveriseksi valuutanvaihtoyhtiöksi, jonka viime vuoden liikevaihto oli lähes 100 miljoonaa markkaa. Kuusisto tosin muistuttaa, että Safar pelaa mieluummin isolla volyymillä kuin isolla katteella, joten liikevaihtolukua ei kannata tuijottaa liian tarkkaan.

-Työni luonne on muuttunut huomattavasti, mikä on ollut yllätys. Aikaisemmin en kokenut itseäni työnantajaksi, vaan yhdeksi työntekijäksi muiden joukossa, sanoo Kuusisto.

Hänen työpöydällään on kovassa käytössä kulunut opus Suomen työlainsäädännöstä, ja työajasta merkittävä osa kuluu palkanmaksuun, lomalistoihin ja muuhun hallinnointiin liittyvässä työssä.

Kuusisto on nykyisin virallisesti Safarin hallituksen puheenjohtaja. Toimitusjohtajan titteli on annettu venäläissyntyiselle Vladimir Lasskille, joka on ollut Venäjä-asioiden konsulttina.

Eurosta ei ole uhkaajaksi

Venäjän talousongelmat ovat näkyneet myös Safarissa, mutta eivät niin järisyttävästi kuin Kuusisto etukäteen pelkäsi.

-Ilman Venäjän kriisiä viime vuoden liikevaihto olisi ollut kenties noin 120 miljoonaa markkaa, hän arvioi.

Venäjän ongelmista huolimatta Kuusisto uskoo ruplakaupan tulevaisuuteen. Yhteisvaluutta eurokaan ei uhkaa Safaria, jonka vaihtamasta valuutasta 90 prosenttia on muita kuin eurovaluuttoja.

Vain Jugoslavian sodan mahdollinen laajeneminen on Kuusiston arvion mukaan vakava uhka kaupankäynnille.

Tuoreimmat osastosta