199908234 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SUOMESSA MAIDONTUOTANTO KALLIIMPAA KUIN TANSKASSA JA SAKSASSA

Julkaistu: 28.4.1999 0:00

Pelkät tuotantokustannukset jopa 40 penniä kalliimmat litralta

Maidontuotannon kustannukset ovat Suomessa korkeammat kuin Tanskassa ja Saksassa. Kustannuksia nostaa Suomessa ennen kaikkea rehuntuotannon kalleus.

Kilpailukykyinen tuotanto ei ole Suomessa mahdollista ilman julkista tukea, todetaan Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen (PTT) tuoreessa tutkimuksessa Maidontuotannon kustannukset Suomessa, Tanskassa ja Saksassa.

Tutkimuksessa vertaillaan maidontuotannon kustannuksia Tanskassa, Saksan Schleswig-Holsteinissa ja Baijerissa sekä Suomessa. Tutkija Sami-Jussi Talpila oli yllättynyt tanskalaisten rehustrategiasta.

-Tanskassa ostorehuihin kuluu lähes yhtä paljon rahaa kuin Suomessa, koska tanskalaistilat käyttävät ruokinnassa runsaasti elintarviketeollisuuden sivutuotteita ja viljelevät pellolla myyntikelpoisia kasveja, kuten vehnää. Näin he laskevat saavansa tilalleen paremman tuoton, Talpila kertoo Finfoodin haastattelussa.

Työn hinta olisi lisännyt eroja

Maidontuotannon kustannukset ovat korkeimmat Suomessa, 20-29 lehmän tiloilla keskimäärin 2,07 markkaa maitokiloa kohti. Summaan ei ole laskettu palkkaa viljelijäperheen työstä. Tanskassa kustannukset ovat yli 20 ja Saksassa yli 40 penniä alhaisemmat.

-Jos olisimme pystyneet laskemaan viljelijäperheen laskennallisen työkustannuksen, olisi kustannusero Suomen ja muiden maiden välillä vain kasvanut, Talpila sanoo.

Ostorehut maksavat Suomessa eniten lehmää kohti alhaisen satotason takia. Talpilan mukaan yhteistyön avulla voitaisiin Suomessakin pienentää rehuntuotannonkustannuksia. Tanskan ja Saksan tasolle ei kuitenkaan päästä.

-Kilpailu EU:n maitomarkkinoilla kiristyy jatkuvasti ja EU:n itälaajentuminen kiristää sitä entisestään. Agenda-ratkaisulla saatiin varmuutta muutamaksi vuodeksi eteenpäin, Talpila sanoo.

Tuoreimmat osastosta