199903539 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

TT AMPUU ALAS TYÖNANTAJIEN ELÄKEMAKSUJEN KOROTTAMISEN

´Taitaa STTK:n pääsihteeri olla jo vapputunnelmissa´

27.4.1999 0:00

Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton johtaja Lasse Laatunen tyrmää jyrkästi työnantajien eläkemaksujen nostamisen.

-En pidä miltään osin mahdollisena työnantajien eläkemaksujen nostamista. Enkä muuten usko, että mitkään muutkaan sosiaaliturvamaksut nousevat, Laatunen jyrähtää.

Työntekijäpuolen toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääsihteeri Seppo Junttila (sd.) esittää työnantajien eläkemaksujen reipasta korottamista ja työnantajien sosiaalisen vastuun lisäämistä. Junttilan mielestä nykyinen varhaiseläkejärjestelmä pitää muutenkin säilyttää suurten ikäluokkien eläkkeellesiirtymisen ajan.

´Koko järjestelmä arvioidaan uudelleen´

Laatunen kummastelee Junttilan mielipidettä.

-Taitaa pääsihteeri olla jo vapputunnelmissa, Laatunen hymähtää.

TT:n johtaja muistuttaa, että työeläkemaksu on määritelty vuodesta 1993 lähtien saman mekanismin kautta sekä työnantajille että työntekijöille. Työnsä aloittaneen hallituksen ohjelmassa tavoitellaan työntekijöiden eläköitymisiän nostamista 2-3 vuodella.

-En ymmärrä tätä Junttilan irtiottoa senkään takia, että neuvottelut tästäkin asiasta ovat vasta kunnolla käynnistymässä.

Ratkaisuja syksyllä

Varhaiseläkejärjestelmän tulevaisuudestakin Laatunen on aivan toista mieltä Junttilan kanssa.

-Olen täysin vakuuttunut, että järjestelmä joudutaan arvioimaan uudelleen ennen suurten ikäluokkien purkautumista sitä kautta pois työelämästä. Ja uskon vielä tällä hetkellä, että siitä pitäisi saada järkevä ja hyväksyttävissä oleva kokonaisuus.

Laatunen povaa, että eläkepohdinnasta saadaan periaateratkaisuja jo tämän vuoden alkusyksyn aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?