1999014134 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HELSINKI-VANTAA ON MUKAVIN

Matkustajat arvioivat lentoasemat

27.4.1999 0:00

Geneve Helsinki-Vantaan lentokenttä on rankattu maailman parhaimmaksi lentokentäksi Kansainvälisen lentoliikenneliiton IATAn matkustajakyselyssä. Liitto tiedusteli 77 000 matkustajan mielipiteitä 65 kentän palveluista. Aiemmin Helsingin kenttä on selviytynyt ykköseksi Euroopassa, mutta maailman kärkitila oli ensimmäinen laatuaan.

Helsinki jätti jälkeensä Singaporen Changin ja Manchesterin kentät.

Mielipiteitä kuulosteltiin niin liike- kuin vapaa-ajan matkailijoilta. Heiltä kyseltiin kokemuksia muun muassa matkatavaroiden saamisen nopeudesta ja odotustilojen mukavuudesta. Kentiltä syynättiin myös lentomatkojen tiedotustaulut.

Singaporen kenttä on ykkönen yli 25 miljoonan vuosimatkustajan kentillä.

Opasteet ovat tärkeimpiä

Matkustajat ovat palvelunsaajina kaikkein tarkimpia siitä, miten heidän kulkureittinsä on merkitty kentillä. Siitä Helsinki sai ykköspinnat.

Kakkoseksi Helsinki nousi yllättäen, kun verrattiin, miten lentokentät on yhdistetty muihin kuljetusmahdollisuuksiin. Maailman ykköskenttä liitettynä muihin liikennevälineisiin on Zrichin ja kolmonen Geneven kenttä, jotka molemmat ovat muutaman minuutin junamatkan päässä suurkaupunkien keskustoista.

Helsingin tyylikäs kenttä on niin näppärän kokoinen, että se ihastuttaa kokeneenkin matkailijan. Monilla kentillä joutuu kävelemään satoja metrejä tai ajamaan bussilla kilometrejä lentokoneeseen pääsemiseksi.

Helsingin kentän kaupoissa tuntee, että niiden suunnittelussa on tähdätty muuhunkin kuin mahdollisimman halpojen tuotteiden levittelyyn hyllyille.

Lennot kallistuvat Euroopassa

Lentoliikenneliitto IATA hyväksyi perjantaina useiden eurooppalaisten lentoyhtiöiden lippuhintojen korotuksen. Yhtiöt nostavat Euroopan hintojaan kaksi-kolme prosenttia.

Finnair korotti hintojaan juuri huhtikuun alussa, joten se ei osallistu nyt ilmoitettuun hintojen korotukseen. IATA antoi luvan virallisten hintojen korotuksiin, joten tilauslentojen hinnat eivät nouse. Korotukset tulevat voimaan lähikuukausina.

Lippujen hinnat kallistuvat, koska ne ovat laskeneet viitenä-kahdeksana viime vuonna, linjoilla on ylikapasiteettia ja lentopetrolin hinta on kohonnut vuoden alusta lähtien kymmenen prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?