1999018481 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

VERKOSTOT AUTTAVAT MAAILMALLA

27.4.1999 0:00

Jos perhe voi ulkomailla huonosti, ei siitä hyvää seuraa, asiamies Riitta Vierros painottaa. Hän hoitaa työkseen kansainvälisiä rekrytointikysymyksiä Tekniikan akateemisten liitossa.

Suosittu apu lähtijöille ovat verkostot. TEK:n kontaktihenkilöverkostossa on yli 300 nimeä 51 maassa.

-Systeemi toimii hyvin. Omaan ammattikuntaan kuuluvaa maanmiestä opastetaan uusissa oloissa mielellään, mutta ei kuitenkaan työnhaussa, Vierros selostaa.

Tekniikan akateemisia, diplomi-insinöörejä ja konsultteja on maailmalla tällä hetkellä reilut 1 500, ekonomeja toista tuhatta. Lähtijöiden määrä on kaksinkertaistunut 90-luvulla. Kaksi kolmasosaa suuntaa ulkomaille lähetettyinä työntekijöinä, kolmannes etsii työpaikkansa omatoimisesti.

Työsopimuksen solmut auki

Ulkomaille muuttoa suunnittelevan kannattaa aluksi ottaa selvää kohdemaan elämisen ja asumisen ehdoista.

Etenkin ulkomaisen firman palvelukseen siirtyvän kannattaa laatia työsopimus tarkkaan ja setviä epäselvyydet liiton lakimiehen kanssa. Myös suomalaisyrityksen lähettämän työntekijän edun mukaista on solmia mahdollisimman tarkka sopimus.

-Toimenkuva ulkomailla ja etenkin työtehtävä Suomeen paluun jälkeen pitää kirjata tarkasti. Myös perhettä koskevista asioista kuten koulujen lukukausimaksuista ja asumiseen liittyvistä ylimääräisistä kustannuksista sovitaan kirjallisesti, TEK:in lakimies Ari Kiiras neuvoo.

SEFE:n ulkaisemasta Ulkomaantyöoppaasta löytyy muun muassa perusmalli työsopimuksesta.

Verovirasto voi muuttaa mielen

Verotus ja sosiaaliturva lähtijän on selvitettävä Suomessa. Kiiras kertoo, että joskus käynti lääninverovirastossa ja Kelassa saa lähtijän perääntymään muuttoaikeistaan.

Vierros ja kollega Leena Simonsen Ekonomiliitosta kertovat, että jäseniä kiinnostaa eniten ulkomailla elämisen perusasiat.

Töihin Eurooppaan - millä ehdoilla? -kirjanen vastaa tavallisimpiin kysymyksiin muun muassa palkoista, verotuksesta ja sosiaaliturvasta. Opas kattaa suosituimmat kohteet: Alankomaat, Belgian, Ison-Britannian, Saksan ja Ranskan.

Toukokuussa ilmestyy tietoisku uudesta mantereesta. Kirjan nimi on Töihin Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.

Ekonomiliitto (SEFE) ja Tekniikan akateemiset (TEK) kurssittavat ulkomaille aikovia jäseniään kaksi kertaa vuodessa. Seuraava kurssi järjestetään syksyllä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?