1999025 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

JUGOSLAVIA ALKAA NOSTAA JO ÖLJYN HINTAA

22.4.1999 0:00

Geneve Naton tihentyvät pommitukset Jugoslaviassa alkavat nostaa öljyn hintaa. Öljyalan asiantuntijat odottavat öljynhinnan nousevan nykyisestä noin 17 dollarista 18,50 dollariin barrelilta vuoden loppuun mennessä ja ensi vuonna jopa 20 dollariin. Tuolloin öljynhinta olisi palannut vuoden 1997 tasolle.

Öljyä kallistuttavat myös tuottajajärjestön Opecin tuotantokuristukset ja usko siihen, että järjestö pitää kerrankin sopimuksistaan kiinni.

Öljynhinta on jo korkeimmillaan puoleentoista vuoteen.

Viime joulukuussa petroli maksoi alimmillaan vain vajaat 10 dollaria Aasian kriisin ja Opecin reilun tuotannon takia. Euroopassa öljynhintaan eniten vaikuttava brittiläinen Pohjanmeren brent-öljy maksaa nyt noin 15,7 dollaria 159 litran tynnyriltä.

Mikäli Venäjä sitoutuu tiiviimmin Jugoslavian sotaan, se vähentää myös Venäjän öljyntuotantoa vapaille markkinoille.

ABN Amron New Yorkin asiantuntija sanoi sveitsiläislehdelle, että Yhdysvaltojen puolustusministeriö on jo kaksinkertaistanut arvionsa polttoaineen määrän tarpeesta amerikkalaisten Jugoslavian-pommituksissa.

Öljyn hinnannousu korottaisi myös inflaatiopaineita. OECD-maissa investointipankki Goldman Sachs ennustaa miltei prosentin inflaatiolisää vuodessa, sillä öljyn hinta muodostaa miltei puolet Goldman Sachsin hyödykeindeksistä.

Alan näkymät ovat nostaneet öljy-yhtiöiden osakehintoja. Viime vuonna niiden kurssit putosivat 55 prosenttia.

Opec ja siihen kuulumattomat Meksiko ja Norja kuristivat huhtikuusta lähtien 2,1 miljoonaa barrelia päivätuotannostaan. Tämä vähentää myös vielä toistaiseksi korkeita varastoja, sillä ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1996 öljynkysyntä ylittää sen tuotantomäärän.

Maaliskuussa Opec pumppasi 27,8 miljoonaa barrelia päivässä. Maailman päivätarve voi nousta tänä vuonna 74,7 miljoonaan barreliin, mikä on miljoona tynnyriä enemmän kuin viime vuonna.

Sveitsiläisen Tages-Anzeiger-lehden haastattelemat alan tuntijat arvelevat, että vain Irak voi alkaa porata enemmän öljyä hinnan nousun nähdessään. Tämä on ollut Opecin ongelma: se ei ole saanut rivejään kuriin tuotannonsupistuksissa. Jo viime vuonna järjestö ilmoitti supistavansa mustan kullan tuotantoa 2,9 miljoonaa barrelia, mutta toteutti siitä vain 70 prosenttia.

Saudi-Arabian, Iranin ja myös Venezuelan odotetaan noudattavan nyt tiukemmin Opecin sopimuksia.

Pariisissa sijaitseva Kansainvälinen energiajärjestö IEA julkaisi juuri öljynviejien listan suuruusjärjestyksessä. Siitä käy ilmi, että Norja on pudonnut viime vuonna kaksi paikkaa maailman neljänneksi suurimmaksi öljynviejäksi Saudi-Arabian, IVY-maiden ja Venezuelan jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?