199902802 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KIINAN ENSIMMÄINEN ROSKAPANKKI ALOITTAA TOIMINTANSA

Julkaistu: 21.4.1999 0:00

Kiinalaisen China Construction Bank on avannut maan ensimmäisen omaisuudenhoitoyhtiön siivoamaan pankkien epävarmoja ja tappiollisia saatavia pois pankkien taseista.

Construction Bankin tytäryhtiö China Cinda Asset Management Company tulee uutistoimisto Bloombergin mukaan järjestelemään yritysten toimintaa, yhdistämään heikkokuntoisia yrityksiä ja myymään ja arvopaperistamaan pankkien riskisaatavia. Omaisuudenhoitoyhtiöllä on toimintapääomaa kymmenen miljardia juania eli noin 6,5 miljardia markkaa.

Omaisuudenhoitoyhtiön piti alun perin aloittaa toimintansa maaliskuun 26. päivänä, mutta sen johdon kiistat vastuualueista ja rahoituksesta hidastivat yhtiön käynnistymistä.

Jos omaisuudenhoitoyhtiö onnistuu vähentämään Industrial Bankia uhkaavia luottotappioita ja tervehdyttämään pankin tasetta, Kiinan kolme muuta valtion omistamaa suurpankkia, Agricultural Bank, Industrial and Commercial Bank ja Bank of China, tulevat luultavasti avaamaan samankaltaiset omaisuudenhoitoyhtiöt.

Kiinan keskuspankin virallisten tilastojen mukaan vain kymmenesosa Kiinan pankkien 8 000 miljardin juanin, 5 400 miljardin markan lainakannasta on epävarmoja saatavia tai luottotappioita. Ulkomaisten arvioiden mukaan jopa neljäsosa luotoista saattaa olla tappiollisia.

Tuoreimmat osastosta