199909343 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

TALONMIES PAANANEN KEHITTI MARKKINAT SYÖNEEN LATUKONEEN

20.4.1999 0:00

Bryssel Keiteleläistä kekseliäisyyttä edustaa Latukone, jonka perusti 15 vuotta sitten koulun talonmies Olavi Paananen. Paanasen kehittämät latukoneet ovat syöneet markkinat tunnetuilta tuontimerkeiltä.

-Suomeen ei ole kahteen vuoteen toimitettu yhtään ulkomaista konetta, kertoo yhtiön tuotekehityksestä ja myynnistä vastaava Paananen.

Hän myi yrityksensä 80-luvun lopulla Seppo Ahoselle, joka omistaa Keiteleellä myös kattotuoleja innovatiivisin menetelmin rakentavan Sepan. Sepalla on Moskovan lähellä yhteisyritys, jota EU on rahoittanut muutamilla sadoilla tuhansilla markoilla.

Latukoneen liikevaihto on 12 ja Sepan 40 miljoonaa markkaa.

Farkkutehdas palkkaa lisää ompelijoita

M.A.S.I Jeans Oy on harvoja kotimaisia vaateyrityksiä, jotka palkkaavat jatkuvasti uutta väkeä. Parhaillaan on haussa 20 uutta työntekijää. Uudet ompelijat tosin eivät tule yhtiön Keiteleen tehtaalle vaan Viitasaarelle, jonne yhtiö pystyttää uuden tuotantolinjan.

Skandinavian suurimmalla farkkutehtaalla ei ole mennyt aina näin hyvin. Vuonna 1973 Bluman Oy:nä aloittanut yhtiö meni konkurssiin syksyllä 1990. Tehdasta tulivat pelastamaan yrityskonsultit Pekka Puolakka ja Matti Lainema, jotka ostivat yrityksen yhdessä nykyisen toimitusjohtajan Pekka Vyyryläisen kanssa.

Vaikka M.A.S.I teki aluksi positiivista tulosta, yhtiö joutui velkasaneeraukseen ja olisi kadonnut Suomen kartalta, elleivät työntekijät ja kunta olisi osallistuneet pelastustalkoisiin.

M.A.S.I:n liikevaihto oli viime vuonna 85 miljoonaa ja nettotulos vajaat kolme miljoonaa markkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?