199905790 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

ERIK ÅSBRINKIN ERO RAVISTELI RUOTSIN MARKKINOITA

Julkaistu: 13.4.1999 0:00

Korot nousivat, kruunu heikkeni, pörssi notkahti

Tukholma Odottamaton valtiovarainministerin vaihdos aiheutti eilen voimakkaita reaktioita Ruotsin rahamarkkinoilla.

Kruunu putosi kaikkien aikojen alhaisimmalle tasolleen euroon nähden heti Erik Åsbrinkin eroilmoituksen jälkeen, mutta vahvistui myöhemmin hiukan. Kaikki korot nousivat, ja esimerkiksi 10-vuotisen valtion obligaation korko nousi yhdeksällä pisteellä. Tukholman pörssin yleisindeksi sukelsi ensin lähes kaksi prosenttia, mutta päätyi lopulta reilun prosentin perjantaita alhaisemmaksi.

Pääministeri Göran Persson nimitti työmarkkinahallitus AMS:in pääjohtajan Bosse Ringholmin uudeksi valtiovarainministeriksi vain kolme tuntia Åsbrinkin eron jälkeen, mutta nimitys rauhoitti tunnelmia markkinoilla vain hieman.

-Ringholm on vanha konkari, jolla on laaja talouspoliittinen kokemus, mutta on vaikea sanoa miten hän toimii valtiovarainministerinä. Erik Åsbrink on nauttinut markkinoiden luottamusta ja häntä on vaikea korvata, totesi eräs analyytikko.

Ei pitkäaikaisia vaikutuksia

Sekä pääministeri Göran Persson että uusi valtiovarainministeri Bosse Ringholm vakuuttivat eilen, että Ruotsin talouspoliittinen linja pitää jatkossakin.

-En usko, että korkojen nousu on pitkäkestoinen ilmiö, Persson sanoi.

Myös monet analyytikot arvelivat markkinoiden kuohunnan jäävän lyhytaikaiseksi.

-Ruotsin talouden perustekijät ovat niin hyvässä kunnossa, että en usko tapauksen johtavan kovin pitkäaikaiseen levottomuuteen korko-, valuutta- ja osakemarkkinoilla, SEB-pankin analyytikko Jörgen Eriksson sanoi.

-Paljon riippuu siitä, miten Bosse Ringholm toimii ministerinä, ja miten Persson onnistuu kokoamaan hallituksen rivit tapahtuneen jälkeen. On olemassa pelko, että hallituksen politiikka kääntyy vasemmistolaisempaan suuntaan, Ruotsin teollisuusliiton pääekonomisti Anne Wibble sanoi.

Åsbrinkin eron ajankohta on mahdollisimman hankala, sillä hänen piti esitellä hallituksen vuotuinen raamibudjetti, niin sanottu kevätbudjetti, huomenna keskiviikkona. Kevätbudjetissa piirretään raamit valtion ensi vuoden tuloille ja menoille, ja arvioidaan talouden kehitystä neljäksi vuodeksi eteenpäin.

Tuoreimmat osastosta