1999055 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

JAPANIN MIELESTÄ HEIKKO EURO EI OLE ONGELMA EUROOPALLE

Julkaistu: 1.4.1999 0:00

Japanin varavaltiovarainministeri: Euroalue tarvitsee yhteisen talouspolitiikan

Japanin kansainvälisistä asioista vastaavan varavaltiovarainministerin Eisuke Sakakibaran mukaan heikko euro ei ole Euroopalle ongelma.

-Markkinat ovat jo hinnoitelleet euron kurssiin euroalueen korkojen laskun, mikä auttaa Euroopan talouden kasvua, sanoi Sakakibara Yomiuri Shimbun -sanomalehden järjestämässä esitelmätilaisuudessa Tokiossa.

Euro on heikentynyt dollaria vastaan noin kymmenellä prosenttia tammikuisen liikkeeseenlaskunsa jälkeen.

Sakakibara sanoi Japanin pyrkivän yhteistyössä EKP:n ja Yhdysvaltojen kanssa vakauttamaan maailman päävaluuttojen, euron, jenin ja dollarin välisiä kurssivaihteluja.

-Vakaa dollari on ensiarvoisen tärkeä Yhdysvaltojen talouskehitykselle. Dollarin heikentyminen ja sijoituspääoman siirtyminen pois Yhdysvalloista olisi pahin mahdollinen skenaario maan talouden kannalta, Sakakibara sanoi uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Dollarin ja jenin kurssilla spekuloidaan

Sakakibaran mukaan markkinoiden näkemys jenistä näyttää kaksijakoiselta, ja hän odottaa dollarin ja jenin välisen kurssin joutuvan voimakkaiden spekulaatioaaltojen kohteeksi kuluvana vuonna. Hän kiisti huhut joiden mukaan Japanin keskuspankki suunnittelisi muuttavansa valuuttakurssipolitiikkaansa tänään alkavan uuden tilivuoden aikana.

Euroopalle Sakakibara suositteli talous- ja rahapolitiikkojen parempaa koordinointia.

-EKP:n ja Emun jäsenvaltioiden valtiovarainministeriöiden tulisi mitä pikimmiten päästä sopuun sekä raha- että finanssipolitiikan suuntaviivoista.

Tuoreimmat osastosta