1999016494 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

ATK-KONSULTEILLA RIITTÄÄ TÖITÄ VUODEN 2000 JÄLKEENKIN

Julkaistu: 1.4.1999 0:00

Muita hankkeita on lykätty

Tietotekniikan taitajille aika vuosituhannen taitteen ja euron käyttöönoton jälkeen ei näytä ankealta. Työt eivät lopu hankkeiden päättyessä.

Eniten työtä vuoteen 2000 ja euroon varautuminen on aiheuttanut pankki- ja vakuutusalalla. Näillä aloilla samoin kuin suurimmissa palveluja tuottavissa yrityksissä todetaan, että suurten projektien takia on sysätty syrjään ja lykätty muita hankkeita, esimerkiksi järjestelmien normaalit kehittämiset ja uudistamiset.

Tiedon varatoimitusjohtaja Veli Pohjolainen arvioi, että vastaisuudessakaan ei ole mikään pulma keksiä tietotekniikkakonsulteille töitä. Päinvastoin, jatkuva ongelma on, mistä saada riittävästi pätevää väkeä töihin.

Pohjolaisen mukaan konsultit eivät jää työttömiksi, jos vain talous kestää ja asiakkailla menee hyvin.

-Tällöin asiakkaat myös kehittävät toimintojaan ja investoivat tietotekniikkaan ja meillä on töitä, toteaa Pohjolainen. Lama sen sijaan tietäisi ongelmia alalle.

Samoilla linjoilla on Sammon tietohallintojohtaja Eeva-Liisa Ala-Käkelä, jonka mukaan seuraavaksi tehdään vuoteen 2000 ja euroon siirtymisen valmistelujen takia rästiin jääneet työt.

-Tällä alalla mennään niin kovaa eteenpäin, että näiden jälkeen tulee kaikkea muuta korvattavaa teknologiaa, jota pitää tehdä, hän arvioi.

Vuoden 2000 muutokset kohta valmiit

Ohjelmien sopeuttaminen vuoteen 2000 alkaa olla loppusuoralla. Ensimmäinen puristus euroon liittyvissä uudistuksissa tehtiin vuoden vaihteeseen mennessä, mutta muutosten teko jatkuu lähivuosina.

Pelkästään pankkien ja vakuutuslaitosten euro ja vuosi 2000 -valmisteluja ovat ahkeroineet sadat asiantuntijat. Tarkkoja tietoja määrästä on mahdotonta saada, sillä muuntamiset on yleensä yhdistetty muuhun kehittämiseen.

Esimerkiksi Meritassa kumpaankin hankkeeseen on uponnut 50 henkilötyövuotta. Saman suuruisista luvuista puhutaan myös OP-ryhmässä. Sammossa vuoteen 2000 liittyvien tietoteknisten pulmien ratkomiseen menee 70-75 henkilötyövuotta ja euron käyttöönottoon satakunta henkilötyövuotta.

Tuoreimmat osastosta