1999015320 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

LIPPONEN ALOITTI HALLITUSTUNNUSTELUT

Ahtisaari vaatii lisäpanoksia uusien yritysten synnyttämiseen

1.4.1999 0:00

Hallitusneuvottelut saivat eilen virallisen lähtölaskennan, kun presidentti Martti Ahtisaari avasi uudet valtiopäivät eduskunnassa. Pääministeri Paavo Lipponen ehtikin jo eilen tavata puolueiden edustajia.

Valtiopäivien avajaispuheessaan presidentti Ahtisaari vaati entistä voimakkaampaa huomiota Suomen elinkeinopolitiikan kehittämiseen.

-Suomen on oltava uutta tuotantoa ja investointeja houkutteleva maa, jotta työllisyys ja hyvinvointi voidaan turvata. Tulevaisuutemme riippuu ennen kaikkea siitä, että meillä on riittävästi ihmisiä, jotka yrittävät ja luovat työpaikkoja. Kansantalouden kannalta on oleellista, että Suomeen saadaan luotua nykyistä suurempi joukko nopeasti kasvavia ja kansainvälisiä yrityksiä, Ahtisaari linjasi keskiviikkona valtiopäivien avajaisissa.

Ahtisaari vaati työllisyyden voimakasta parantamista ja etenkin rakenteelliseen työttömyyteen puuttumista. Euroopan unionin kehittämiseen pitää presidentin mielestä myös puuttua kovalla kädellä.

-EU:n toimielimissä on monia sellaisia piirteitä, jotka kuvastavat vanhentunutta hallintokulttuuria ja riittämätöntä avoimuutta.

Presidentti arvioi, että kesällä alkava EU-puheenjohtajuus on erittäin vaativa prosessi.

-Kaudellemme jää erittäin paljon suuria asioita. Amsterdamin sopimusta ja Agenda 2000 -ratkaisua ryhdytään panemaan toimeen ja laajenemisen mahdollisesti vaatimia institutionaalisia uudistuksia on edistettävä. EU:n laajenemista on vietävä eteenpäin päättäväisesti.

Puolueet sorvaavat vastauksia pääsiäisenä

Uuden hallituksen rakentaminen alkaa tänään toden teolla. Keskiviikkoiltana Ahtisaari tapasi puolueiden edustajat ns. presidentin kierroksella. Samalla hallitustunnustelijaksi valittu pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ryhtyi jo virallisestikin töihinsä.

Lipponen esittää puolueille hallitustunnusteluissa tukun kysymyksiä talouspolitiikasta, valtion ja kuntien taloudesta sekä EU:sta. Pääsiäispyhinä puolueet saavat sorvata vastauksiaan, ja ensi viikolla paperit toimitetaan Lipposelle. Lipponen saattaa vielä vaatia syventäviä vastauksia erityiskysymyksiin.

Varsinaisten neuvottelujen odotetaan alkavan ensi viikon puolivälissä, ja hallituksen pitäisi olla koossa viimeistään huhtikuun puolivälissä.

Eduskunnan puhemies Jukka Mikkola (sd.) patisteli omassa puheessaan valtiopäivien avajaisissa puolueita nopeisiin hallitusneuvotteluihin.

-Toimintakykyinen enemmistöhallitus on saatava kokoon mahdollisimman nopeasti. Hallituksen nimittämistä kiirehtii tällä kertaa sekin, että Suomi on kesästä lähtien EU:n puheenjohtajamaa, Mikkola muistutti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?