1999011358 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KORKEAKOULUT LISÄÄVÄT RAHOITUSALAN OPETUSTA

Erityiskurssit mahdollisia, jos maksaja löytyy

31.3.1999 0:00

Rahoitusalan erityisosaajille olisi käyttöä, mutta korkeakoulut tarjoavat opiskelijoille alan perusvalmiuksia. Viimeksi asia nousi esiin, kun energiayhtiöt huomasivat, että sähköpörssin hallitsevista ammattilaisista on kova pula.

Myös pankkiiriliikkeet ovat ajoittain valittaneet meklaripulaa.

Korkeakouluissa tilanne tiedetään, ja rahoituspuolen aloituspaikkoja on lisätty. Korkeakoulut näkevät tehtäväkseen kuitenkin ennen kaikkea perustaitojen tarjoamisen.

-Tavoitteemme on antaa kaikille laajat perusvalmiudet. Erityiskohteet ovat paljolti opiskelijan omalla vastuulla tai yrityksen opetettavissa, rahoituksen professori Teppo Martikainen Helsingin kauppakorkeakoulusta sanoo.

Esimerkiksi johdannaiskoulutusta on kuitenkin lisätty viime vuosina.

Svenska handelshögskolan rahoituksen professori Eva Liljeblom näkee peruskoulutuksen aseman samoin kuin Martikainen.

-Opetusajasta kovin suurta osaa ei voi irrottaa esimerkiksi meklarin käytännön työn opetteluun, Liljeblom toteaa.

Kurssimuotoinen meklarikoulutus olisi hänestä mahdollista, mutta se pitäisi järjestää perusopetuksesta erillään.

Erityiskurssit ovat liian kalliita opiskelijoille

Korkeakouluilla on täydennys- ja jatkokoulutusta, ja tähän saumaan erityisosaamista haluavat voivat yrittää. Eva Liljeblomin mielestä on täysin mahdollista suunnitella erityiskurssi, jolla keskityttäisiin nimenomaan meklarinvalmiuksiin. Esteeksi nousee kurssin kalleus.

-Nuorilla ei itse ole varaa tällaiseen kurssiin. Järjestäminen vaatisi esimerkiksi ryhmän yrityksiä, jotka kokisivat ongelman niin suureksi, että ottavat osaa kurssin kuluihin, hän kiteyttää.

Rahoitus Hankenin suosituin aine

Rahoitus on kasvattanut nopeasti suosiotaan opiskeluaineena. Kauppakorkeakoulu otti viime vuonna 45 rahoituksen opiskelijaa ja ehkä jo ensi vuonna aloituspaikkoja lisätään 60:een. Vielä viisi vuotta sitten paikkoja oli vain 15.

Hankenilla rahoitus on viime kevään valintojen mukaan noussut ensi kertaa suurimmaksi aineeksi. Opiskelijoista 65 haluaa lukemaan rahoitusta. Tähän asti markkinointi on ollut suosituin aine.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?