1999014123 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HAITEKKIÄ JA KOVVOO PEHMOO

31.3.1999 0:00

Trendiguru John Naisbitt tulee taas. Toivottavasti se ei kuitenkaan merkitse paluuta aikaan, jolloin et ollut yhtään mitään, ellet osannut polottaa paria kappaletta ulkoa saman miehen Megatrends 2000 -kirjasta.

Joka tapauksessa vuosi 2000 on jo niin lähellä, että Naisbittinkin on varmistettava oma Y2K-yhteensopivuutensa ja siirryttävä ajattelussaan uuteen aikaan. Tekeillä olevassa kirjassaan hän kaipaakin aivan uudenlaista teknologian ja hengellisyyden tasapainoa. Naisbittin käsitteillä high techin olisi oltava myös high touch (Tietoviikko 26.3.1999).

Jos high tech on voitu suomentaa älykkäällä ilmauksella korkea teknologia, niin vapaamielinen käännös high touch -käsitteestä voisi olla kova pehmo.

Naisbitt itse määrittelee lanseeraamansa high touch -käsitteen toki paljon hienommin. Selitys on kuin kooste kotoisten puolueittemme vaali-iskulauseista. High touch merkitsee Naisbittille aamuauringon ihastelemista, käsinkirjoitettuja kirjeitä, runoutta jne.

Nykyteknologian Naisbitt tuomitsee liian kylmäksi ja vieraannuttavaksi. Inhimillisyys olisi hänen mielestään nivottava teknologian kehittämiseen huomattavasti nykyistä kiinteämmin.

Eräissä jo markkinoillekin ehtineissä tuotteissa on Naisbittin mukaan nähtävissä esimerkkejä tästä uusajattelusta. Muun muassa uuden kuplavolkkarin menestys on hänen mielestään selitettävissä vain tällä uudella high touch -muotoilulla ja yleisellä inhimillisyydellä.

Toinen esimerkki on Imac, joka on saatu näyttämään nostalgiselta 50-luvun televisiolta. Kuka nyt sitten tuota aikaa takaisin kaipaakaan.

Naisbitt on varmaan ihan oikeilla jäljillä. Ennen teknologian ja tunne-elämän tasapainon saavuttamista pitäisi kuitenkin saada kuntoon muutama käytännön pikkuseikka, kuten eri ohjelmaversioiden yhteensopivuus, liitetiedostojen avautuminen eri vuosimallia olevassa vastaanottajapäässä sekä uusien ohjelmistoversioiden ja koneiden suorituskyvyn välinen kilpajuoksu.

Ei nimittäin varmaan löydy toista yhtä taukkia kuluttajaryhmää kuin me atk-asiakkaat, jotka vuodesta toiseen olemme valmiita maksamaan tuotteista, joiden toimivuus on toisaikaista. Jos esimerkiksi joku automerkki sammuisi liikenteessä yhtä usein kuin pöytä-pc menee juntturaan, sillä ei ajaisi kukaan. Ei myöskään siinä tapauksessa, jos ennen starttia pitäisi lukea muutama sata sivua manuaalia. Näitä ongelmia ei ratkaise mikään high touch.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?