EU:N ON VASTATTAVA UUDEN SUKUPOLVEN HAASTEESEEN

Julkaistu:

Tämän vuosituhannen loppuvuosikymmeninä Euroopan unioni on onnistunut pääsemään lyhytnäköisten kansallisten etujen yli edistääkseen yhteismarkkina-aluetta, jolla on yhteinen valuutta ja yli 300 miljoonaa asukasta.

Tulos on hyvä, mutta ei vielä tarpeeksi hyvä. Yhtenä keskeisenä haasteena ovat työttömyys sekä uudistusmielisyyden ja kaupankäynnin mahdollisuuksien puutteet. Toinen suuri haaste on luoda tavat, joilla estetään ja ratkaistaan konflikteja maanosassamme.

Yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on vahvistettava. Suomen ja Ruotsin pitää ottaa enemmän osaa näihin elintärkeisiin asioihin. Tällä hetkellä todelliset konfliktit ovat kaukana meistä, mutta tilanne voi muuttua milloin tahansa.

Näemme riskin siinä, että Suomi ja Ruotsi tarrautuvat edelleen kylmän sodan aikaisiin oppeihin ja loitontuvat EU:n keskeisistä asioista ensi vuosikymmenellä. EU:n laajentuminen Itä-Eurooppaan ja Pohjoinen ulottuvuus -aloite on otettava todesta ja niiden eteen on tehtävä työtä. Pohjoinen ulottuvuus on kaikenkattava kokonaisuus. Sen vuoksi sitä ei pidä pitää vain tapana auttaa Venäjää, vaan keinona parantaa vakautta erityisesti Baltian maissa. Mielestämme on tärkeää myös pyrkiä WEU:n ja Naton jäseniksi.

Nykyisessä 15 jäsenmaan unionissa eurooppalainen menestystarina konkretisoituu yhdistyneenä Saksana sekä Suomen ja Ruotsin EU-jäsenyytenä. Epäilemme kuitenkin, onnistuuko historiallisiin saavutuksiin perustuva unioni löytämään yhteisen nimittäjän uudelle sukupolvelle, joka ei usko sotaan, vaan pitää rauhaa enemmän tai vähemmän itsestään selvyytenä. Jokus se kieltäytyy uskomasta, mitä tapahtuu levottomalla Balkanin alueella. Sekin on sotaa, vaikkakaan ei samanlaista kuin tämän vuosisadan suursodat Euroopassa. Eikä se ole samanlaista sotaa kuin ns. kylmän sodan aika, joka muokkasi yhden poliitikkosukupolven mielipiteet turvallisuuskysymyksissä. Se on uudenlaista sodankäyntiä, joka ammentaa vihansa etnisistä ja uskonnollisista lähtökohdista.

Tällaiset sodat tai vakavat kriisit voivat nousta esiin nopeastikin omassakin yhteiskunnassamme. Tällä hetkellä sellaisia ei ole onneksi näköpiirissä, mutta rikollisuus ja laittomuudet voivat lisääntyä, mikäli emme onnistu tarpeeksi hyvin luomaan vakautta, lisäämään vaurautta ja yhteistyötä kaikkien kansalaisten kesken.

Työkalu tämän toteuttamiseen ei ole pelkästään unionin kehittäminen, vaan yhteistyön laajentaminen turvallisuuden alueella. Avaintekijä on Euroopan unionin laajeneminen. EU:n laajentuminen on selkeä osoitus siitä, että haluamme mukaan maita, jotka olivat pitkään rautaesiripun takana ilman mahdollisuuksia kasvuun, kehitykseen ja vaurauteen. Nyt näistä valtioista voi tulla yhtäläisiä ja tervetulleita jäseniä unioniimme. Esimerkiksi Balkanin valtiot tulee nähdä eurooppalaisina valtioina, ja heti kun ne täyttävät Unionin asettamat vaatimukset ja sitoutuvat unionin yhteisiin arvoihin, niistä voi tulla EU-jäsenvaltioita. Euroopan unioni voi olla ins-trumenttina ehdokasmaiden sellaisille yhteiskunnallisille voimille, jotka tavoittelevat rauhaa, vapautta ja vakautta.

Joiltain politiikoilta puuttuu ymmärrys siitä, miten rauhan rakenteita voidaan luoda, toisaalta siksi, että erityisesti oma sukupolvemme ei näytä ottavan oppia historiasta. Suurin osa turhautumisestamme kumpuaa poliittisesta järjestelmästä ja sen puutteista. Nykyinen Eurooppa ylitti vaikeudet sekä onnistui sopimusten ja aikataulujen mukaisesti luomaan uuden valuutan, euron. Löytyykö samaa tahtoa ja kunnianhimoa toteuttaa EU:n viides laajeneminen aikataulujen ja tiukkojen uudistusten avulla?

Sosialistien hallitsemalla Euroopan komissiolla on aikomuksia saada aikaan unioni, joka keskittyy sisäisiin asioihin, kuten verojen harmonisointiin ja sosiaaliturvaan liittyviin kysymyksiin. Ne aiheuttavat kaupan esteitä, ja uusien tulokkaiden on vaikea päästä markkinoille. Tämä sosialistinen esityslista on ristiriidassa sen vapautumisen kanssa, minkä on jatkuttava EU:ssa. Meidän pitää parantaa kilpailukykyämme ja olla valmiita muuttumaan tilanteiden mukaan saavuttaaksemme nykyistä paremman aseman maailmanlaajuisesti.

Internet-aika luo täysin uusia kuvioita ei vain kommunikoinnille yleisesti, vaan myös kaupankäynnille, päätöksenteolle ja uudistuksille. Vanhat säännöt, erityisesti kansalliset lait verotuksesta, kaupan laillisista puitteista ovat vanhentuneita. Kehityksen ja kaupan esteet voivat estää työpaikkojen luomisen ja kehityksen edistymisen. Nykyinen yhteiskunnan rakenne ja ajattelumallimme pohjautuvat edelleen teolliseen aikakauteen, eikä palvelu- ja informaatioyhteiskunnan mahdollisuuksia ole vielä täysin ymmärretty.

Jos koko maanosamme ja Euroopan unioni Suomi ja Ruotsi mukaan lukien haluavat olla voittajia, näkökantojen on muututtava. Eurooppa voi myös vahvistaa vakautta, rauhaa ja vaurautta. Sen edellytyksenä on kuitenkin poliittisen näkökulman muuttuminen: pois itsepäinen nationalismi, pois keskitetty kollektiivinen tapa kohdella yksilöitä. Unionitasolla huomio on kiinnitettävä ainoastaan asioihin, jotka voidaan ratkaista eurooppalaisella yhteistyöllä.

Kysymykseemme, miten meidän sukupolvemme saadaan sitoutumaan Euroopan unioniin, ei ehkä helposti löydy vastausta. Mielestämme vanhemmat sukupolvet hyväksyvät ja turvautuvat EU:hun yksipuolisesti rauhanturvaajana. Tämä päämäärä on tärkeä luonnollisesti myös tuleville sukupolville. Meidän pitäisi nykyistä voimakkaammin ottaa kantaa rikollisuuteen ja hallitsemattomaan väkivaltaan, joka kohtaa lapsia, naisia ja miehiä Balkanin alueella.

Ajatus siitä, että yhteistyöllä voidaan vahvistaa kansalaisten vapautta ja valinnan mahdollisuuksia Euroopassa, voi saada uusien eurooppalaisten sukupolvien hyväksymään EU:n tasolla tapahtuvan yhteistyön ja lainsäädännön. On tärkeää myös ymmärtää, että EU toimii yhteistyöfoorumina niillä alueilla, jotka on siirretty sille kansalliselta tasolta luomaan entistä avoimemman ja vapaamman markkina-alueen ja kehittämään kestävän kehityksen työkaluja ympäristölle. Edellytyksenä on vahvan, mutta joustavan EU-yhteistyön luominen, minkä tulokset koituvat kansalaisten hyväksi. Samalla se tarkoittaa, ettemme koskaan luo EU:sta sellaista sääntöjen ja tukien viitekehystä, joka vaikeuttaa ihmisten elämää ja tekee jäsenmaiden eri alueista riippuvaisia EU:sta. Jos niin tapahtuu, on unioni epäonnistunut sen tärkeimmässä lähtökohdassa luoda vakaa, vapaa ja rauhallinen maanosa.

KIRSI PIHA (kok.) GUNILLA CARLSSON (mod.)

Euroopan Kansanpuolueen europarlamentaarikot

Albanialaispoika vastusti tammikuussa Brysselissä Naton sekaantumista Kosovon levottomuuksiin. Kirjoittajien mielestä EU:n tulisi ottaa voimakkaammin kantaa Balkanin alueen väkivaltaisuuksiin. Kirjoitus on laadittu ennen Naton ilmaiskua Kosovoon. Kuva: Thierry Charlier/AP

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Osa suomalaisista peruu jo varhennettuja eläkkeitään – ”Täysin uusi ilmiö”

  2. 2

   Ruotsin keskuspankki varoittaa taas velasta – yhä useammalla velkaa yli 600 prosenttia tuloihinsa verrattuna

  3. 3

   Suomi myi liki miljardilla eurolla vuonna 2027 erääntyvää lainaa

  4. 4

   Kuuden lapsen äiti Seija tilaa kaikki joululahjat verkosta – säästää satoja euroja vuodessa

  5. 5

   Näin nappaat verohyödyn eläkkeen nostamisesta ennakkoon: töitä ei tarvitse lopettaa – katso laskelmat

  6. 6

   Technopolis jättää Jyväskylän – liiketoiminta myydään 104,5 miljoonalla eurolla

  7. 7

   Jo tuhannet suomalaiset nostavat eläkettä ennakkoon – ”ilmainen raha” sisältää sudenkuopan

  8. 8

   PAU: Vuokratyövoiman käyttö työtaistelussa voi tulla Postille kalliiksi – pilottitapauksesta päätös hovioikeudesta

  9. 9

   Uniperin toimitusjohtaja: ”On epäselvää, mitkä Fortumin aikeet ovat ja mitä se todella haluaa”

  10. 10

   Uniper aikoo hylätä Fortumin ostotarjouksen – korotusta ei luvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  2. 2

   Luvattomat poissaolot ovat työ­paikkojen vakio­riidanaiheita –”selkeä irtisanomis­peruste”

  3. 3

   Kuuden lapsen äiti Seija tilaa kaikki joululahjat verkosta – säästää satoja euroja vuodessa

  4. 4

   Näin paljon sama suosikkilahja maksaa eri verkkokaupoissa – katso vertailu

  5. 5

   Helsinki–Tallinna-tunnelista uusia yksityiskohtia: Pituus rikkoisi ennätyksiä

  6. 6

   Osa suomalaisista peruu jo varhennettuja eläkkeitään – ”Täysin uusi ilmiö”

  7. 7

   2 500 euron korvausta perhevapaasta on haettu vasta vähän

  8. 8

   Technopolis jättää Jyväskylän – liiketoiminta myydään 104,5 miljoonalla eurolla

  9. 9

   Suomi ei päässyt jatkoon kisassa EU:n lääkevirastosta

  10. 10

   Uusi vientituote Tampereelta: kolmikerroksinen siirrettävä talo – 30 prosenttia tuotannosta Ruotsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  2. 2

   Rainer, 62, aikoo muuttaa halvempaan maahan – ”45 vuotta töitä Suomessa kerrytti vain 1 000 euron eläkkeen”

  3. 3

   Kuljetusyrittäjän tuska: 13 harjoittelijaa eikä yksikään pärjännyt – mukana ufotutkija, ja toinen viihtyi töissä 3 tuntia

  4. 4

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  5. 5

   Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

  6. 6

   Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

  7. 7

   Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

  8. 8

   Lääketesteissä kuoli 5 ihmistä – tapaukset saattavat liittyä suomalaisyrityksen lääkkeeseen

  9. 9

   Puolustusvoimien luolan hinta yllätti myyjän – kolme ostajaa kiritti toisiaan läpi illan

  10. 10

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  11. Näytä lisää