199906074 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

LAPPEENRANTA TUTKII VENÄLÄISTEN VAIKUTUSTA KAUPUNGIN TALOUTEEN

23.3.1999 0:00

Lappeenranta Lappeenrannan kaupunki tekee tutkimuksen venäläisten ostosmatkailijoiden vaikutuksista alueen talouteen ja työllisyyteen.

Jo aiemmin Lappeenrannassa ja Kaakkois-Suomessa on selvitetty venäläisten ostosmatkailun vaikutuksia muun muassa yksittäisten myymälöiden tuotevalikoimaan tai markkinointiin. Ostosmatkailijoiden vaikutuksia kokonaisen kaupungin kaupallisten palvelujen tarjontaan ei kuitenkaan ole tutkittu.

Yleensä pikkukaupunkien kaupalliset palvelut ovat suhteessa kaupunkien oman väestön ostovoimaan. 58 000 asukkaan Lappeenrannassa on kuitenkin merkkejä siitä, että jotkut kaupat elävät merkittävissä määrin nimenomaan venäläisten ostosmatkailun turvin.

Venäläisten itärajan yli tapahtuvan ostosmatkailun merkitys on Lappeenrannassa suurempi kuin missään muussa suomalaisessa kaupungissa. Ilmiötä pidetään jopa maailmanlaajuisesti ainutlaatuisena.

150:lle postitetaan kyselykaavake

Tutkimuksessa venäläismatkailijoiden vaikutuksia liikkeisiin lasketaan viime vuodelta. Tutkimus suoritetaan lähettämällä maalis-huhtikuun vaihteessa kyselykaavake 150:lle Lappeenrannan alueella sijaitsevalle kaupan- ja palvelualan yritykselle ja sen tekee opinnäytetyönä maantieteen ylioppilas Saija Räty.

Lappeenrannan kaupunki aikoo hyödyntää tutkimuksen tuloksia muun muassa kehittäessään matkailupalveluja venäläisille. Työn on tarkoitus olla valmis noin puolen vuoden kuluttua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?