1999016305 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SUOMEN VATTENFALL MENESTYI EMOAAN PAREMMIN

Hämeen Sähkö alentaa siirtohintojaan

23.3.1999 0:00

Vattenfall Oy paransi viime vuonna tulostaan toisin kuin ruotsalainen emoyhtiönsä Vattenfall AB. Konsernin tulosta rasitti varsinkin koventunut kilpailu yhtiön pääasiakkaista: yrityksistä ja teollisuudesta. Ruotsissa taistelu pienasiakkaista ei ole vielä yhtä kovaa kuin Suomessa.

Vattenfall Oy:n viestintäjohtajan Håkan Nylundin mielestä Suomessa kilpailu on erittäin tiukkaa kaikissa asiakasryhmissä.

Alentuneesta liikevaihdosta huolimatta konserni kasvatti sähkönmyyntivolyymiaan viidellä terawattitunnilla noin 84 terawattituntiin.

Vattenfallin voimakas mainonta on tullut yhtiölle kalliiksi, mutta tarkkaa lukua ei haluta kertoa. Nylundin mukaan markkinointiin ja mainontaan käytetty rahamäärä on suuruusluokaltaan noin kymmenen miljoonaa markkaa.

Sähkölasku pienenee 70-80 markkaa kuukaudessa

Vattenfall-konserniin kuuluva verkkoyhtiö Hämeen Sähkö aikoo alentaa kaikkien asiakkaidensa sähkön siirtohintaa huhtikuun alusta alkaen yhteensä kymmenellä miljoonalla markalla vuodessa. Lisäksi Hämeen Sähkö jättää toteuttamatta arvonlisäverollisen hinnankorotuksen. Tämän hintoja alentava vaikutus on vuositasolla noin 14 miljoonaa markkaa.

Hinnanalennusten taustalla on yhtiön halu saavuttaa siirtohinnoissa valtakunnallinen keskihinta. Toimitusjohtaja Hannu Kostiainen näkee, että jos kaikki sähköyhtiöt pyrkisivät siirtohinnoissa keskihintaan tai sen alle, toiminta tehostuisi.

Muiden mukaantulosta ei ole takuita, mutta Kostiainen aikoo kokeilla, miten haasteeseen vastataan.

Tehostuneesta toiminnasta saavutettu hyöty jaetaan asiakkaiden kanssa. Hinnanalennus pienentää kuluttajien sähkölaskua yhtiön omien laskujen mukaan noin 70-80 markkaa kuussa.

Kaasuvoimalahanke on toistaiseksi jäissä

Vattenfall-konserni on edelleen kiinnostunut ostamaan osan Fortum-konserniin kuuluvasta maakaasuyhtiö Gasumista. Viestintäjohtaja Nylundin mukaan asiasta on edelleen keskusteltu Fortumin kanssa.

Fortum ei hyväksynyt Vattenfallin ostotarjousta viime syksynä kilpailusyistä.

Myös Vattenfallin kaasuvoimalahanke Imatralla on tällä hetkellä jäissä. Nylundin mukaan valmius toimintaan on kuitenkin pidetty yllä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?