1999020332 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HALLITUKSEN KEVÄTBUDJETTI ON PETTYMYS RUOTSIN YRITYKSILLE

Julkaistu: 23.3.1999 0:00

Veronalennuksia tai työlainsäädännön muutoksia ei luvassa

Ruotsin hallituksen kolmen viikon kuluttua esiteltävä kevätbudjetti uhkaa muodostua suureksi pettymykseksi maan elinkeinoelämälle. Ennakkotietojen valossa budjettiesitys ei sisällä sen paremmin pääomaveron alennuksia kuin paljon kritiikkiä saaneen osinkojen tuplaveron poistamistakaan.

Svenska Dagbladetin saamien tietojen mukaan esitykseen ei sisälly myöskään teollisuuden ajamaa ehdotusta työlainsäädännön muuttamiseksi. Göran Perssonin hallituksen odotetaan sen sijaan esittävän lisärahoitusta päivähoitoon; sekä lapsilisien, opintotuen ja kunnille maksettavan valtiontuen korottamista.

Huhtikuun puolivälissä julkistettava kevätbudjetti on Ruotsin hallituksen tärkein vuosittainen kannanotto maan talouden tilaan. Esityksessä hallitus piirtää raamit valtion menoille ja tuloille kolmeksi vuodeksi eteenpäin. Niitä tarkennetaan sitten syksyllä esiteltävässä, yhtä kalenterivuotta koskevassa budjetissa.

Pääomamarkkinoilla varaudutaan heiluntaan

Ruotsin pääomamarkkinoilla seurataan sosiaalidemokraattisen hallituksen ja sen tukipuolueiden, vasemmistopuolueen ja ympäristöpuolueen, välisiä budjettineuvotteluja jännittyneinä. Kevätbudjetti on viime syksynä valitun hallituksen ensimmäinen, ja antaa siten suuntaviivoja koko jäljellä olevalle hallituskaudelle.

Markkinoiden suurin huolenaihe on, pitääkö valtion kuluille asetettu niin sanottu menokatto. Vasemmistopuolue on vaatinut menokaton ylittämistä, jolloin valtiolta jäisi vähemmän rahaa suuren ulkomaanvelan lyhentämiseen. Svenska Dagbladetin tietojen mukaan valtiovarainministeri Erik Åsbrink on taipumassa menokaton ylittämiseen vuonna 2002.

-Tiedot menokaton ylittämisestä ja valtion velanmaksun hidastumisesta aiheuttavat ilman muuta hermostuneisuutta pääomamarkkinoilla, SEB-pankin makroanalyytikko Mikael Johansson sanoo.

-Hallitukselta olisi nyt kaivattu selkeitä, talouskasvua tukevia toimenpiteitä. Menojen lisääminen voi heiluttaa etenkin kruunun arvoa, hän arvelee.

Tuoreimmat osastosta