199902733 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

VAKUUTUSALAN TYÖPAIKAT VÄHENEVÄT VÄISTÄMÄTTÄ

Työnantajat eivät usko boikottien purevan

22.3.1999 0:00

Teksti: Ari Kapanen, Jari Peltola, Heikki Tuuri Pohjolan osittainen luopuminen irtisanomisista on vain väliaikaisratkaisu. Vakuutusten myynnin painopisteen siirtyminen konttoreiden ulkopuolelle ja tietotekniikan hyödyntäminen nakertavat tasaiseen tahtiin nykyisten työpaikkojen tarvetta.

Muutenkin irtisanomiset saattavat alalla yleistyä, jos työnantajat hermostuvat työntekijöidensä ´vanhanaikaiseen ammattitaitoon´.

Palvelutyönantajat ry:n toimitusjohtajan Arto Ojalan mukaan työpaikkojen määrän kehitys on tulevaisuudessa ´miinus nolla´ eli hyvin lievää alamäkeä. Paineita työpaikkojen vähentämiselle luovat kilpailu, kustannusten leikkaustarve ja esimerkiksi tietotekniikan kehitys.

-Henkilöstömäärä ei varmaankaan kovin voimakkaasti kasva, mutta ei myöskään merkittävästi supistu. Työntekijöiden ammattitaitovaatimus tosin muuttuu, Ojala sanoo.

-Alan työntekijämäärä on hitaasti supistunut jo kymmenen vuotta 1980-luvun jälleenvakuutusseikkailujen jälkeen. Niiden jälkeinen hidas saneeraus on jatkunut näihin aikoihin asti.

´Boikoteilla ei pysyviä ratkaisuja´

Pohjola kertoi eilen jäädyttävänsä suunnitellut parin sadan hengen irtisanomiset perusteellisten selvitysten ajaksi. Arto Ojalan mukaan ay-liike voi myöhemminkin järjestää boikotteja.

-Tämä oli ensimmäinen kerta, kun uhattiin vetää vakuutukset kokonaan pois. On käsittämätöntä, jos yksittäisten yhtiöiden asioita ruvetaan hoitamaan näin voimakkailla keinoilla.

Ojalan mielestä ay-liikkeen boikottitoiminta voi siirtää väen vähennyksiä.

-Boikoteilla ei saada aikaan pysyviä ratkaisuja. Markkinat määräävät, minkälaisella kustannusrakenteella kyetään toimitaan.

Hänen mukaansa on kuitenkin lähdettävä siitä, että bisnes vaatii sen työntekijämäärän minkä se vaatii.

-Myös vakuutusalan pitää toimia kilpailukykyisesti ja tehokkaasti.

Myös Sampo aikoo vähentää

Pohjolalla on kaikkiaan noin 3 000 työntekijää. Myös Sammossa uskotaan nykyisten 3 200 t

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?