1999014999 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

PANKIT SIIRTÄVÄT PALVELUITAAN NETTIIN

Julkaistu: 20.3.1999 0:00

Suomalaiset pankit ovat olleet innokkaita maksujärjestelmien kehittäjiä. Korkeaan tekniseen tasoon ovat vaikuttaneet hyvin keskittyneet pankkimarkkinat, jonka ansiosta yhteistyökumppanuksia on rajallinen määrä sekä monta vuosikymmentä vaikuttaneet kilpailun esteet,joiden ansiosta pankeilla riitti resursseja kehitystyöhön. Pankkien asiakkaat eivät ole mielellään luopuneet oppimistaan menetelmistä, joten uudet järjestelmät on rakennettu vanhojen lisäksi. Yksityishenkilöiden maksujärjestelmissä vain sekkien käytöstä on luovuttu käytännössä kokonaan. Seuraavana museoon siirtyvät maksuautomaatit, jotka jäävät tietokoneen ja puhelimen jalkoihin.

Käteistä rahaa täydentänyt tilisiirtojärjestelmä syntyi sotien aikana ja tähän pohjautuvat myös nykyiset maksujärjestelmät. Tilisiirtojärjestelmässä maksu joko veloitetaan henkilön tililtä tai hän maksaa sen tiskillä käteisellä. Touhukkaimmat pankkipalvelujen käyttäjät käyvät nostamassa käteistä yhdestä pankista ja he maksavat laskunsa käteisellä siinä pankissa, missä maksun saajan tili on.

Tilisiirron käyttö ei edellytä vierailua pankin tiskillä, vaan täytetyt ja allekirjoitetut maksulomakkeet voi jättää maksupalvelukuoressa pankin konttorin pankkisiirtoluukkuun. Leonian maksupalvelukuoret jätetään Postin kirjelaatikkoon.

Suoraveloitus vaivattomin

Perinteinen tilisiirto on helppo automatisoida. Automaattisessa maksupalvelussa asiakas ja pankki sekä laskuttaja voivat sopia toistuvien maksujen maksamisesta. Toistuvaissuoritus on asiakkaan antama pysyväismääräys, jolla hän velvoittaa pankin maksamaan määräsumman esimerkiksi vuokran tililtään määräpäivänä. Suoraveloituksessa asiakas, pankki ja laskuttaja sopivat siitä, että esimerkiksi puhelinlasku voidaan eräpäivänä veloittaa suoraan asiakkaan tililtä. Asiakas saa ennen veloitusta tiedon veloitettavasta summasta. Automaattinen maksupalvelu on säännöllisissä maksuissa kaikkein vaivattomin maksutapa ja se on kaikilla pankeilla ilmainen tai kuukausimaksuun sisältyvä palvelu. Käytäntö edellyttää kuitenkin, että tilillä on aina riittävästi rahaa käytettävissä. Lisäksi monet vierastavat ajatusta, että laskuttaja voi käydä omalla tilillä ´omin päin´. Suoraveloitusten osuus kaikista tilisiirroista on vain muutaman prosentin luokkaa.

Maksuautomaatteja käytetään eniten

Tällä hetkellä tilisiirtoja tehdään eniten maksuautomaattien avulla. Jos laskussa on pankkiviivakoodi, maksaminen hoituu nopeasti vetämällä viivakoodi lukijalaitteen läpi. Automaatin käyttäjällä on oltava pankkikortti ja henkilökohtainen tunnusluku.

Maksuautomaatit olivat välillä yhteiskäyttöisiä, kuten nostoautomaatitkin, mutta tällä hetkellä laskunmaksajan on löydettävä oman pankkinsa automaatti. Suurin maksuautomaattiverkko on Meritalla. Lisäksi Leonian ja osuuspankkien automaattiverkko on varsin kattava. Pienet pankit eivät välttämättä edes halua investoida omien maksuautomaattien hankkimiseen, sillä tämän tekniikan vanheneminen on jo alkanut, kun laskujen maksu internetissä tai puhelimessa yleistyy kovaa vauhtia.

Tietokoneiden käyttäminen maksamisessa on alkanut Suomessa jo lähes kaksi vuosikymmentä sitten. Menetelmä on kuitenkin yleistynyt voimakkaasti vasta internetin käytön kasvaessa. Tällä hetkellä suurimmat kehityspanokset ovat internetin käytön lisäämisessä myös muussa pankkitoiminnassa sekä uusien pankkipalvelujen tuomisessa puhelimeen, lähinnä kännykkään. Lisäksi pankit kehittelevät puhelinpankin ja internetin palveluiden yhdistämistä sekä erilaisia vaihtoehtoja internetissä tehtävien ostoksien maksamiseen.

Eräs tuoreimmista kokeiluista on verkkolasku, jossa laskuttaja lähettää laskun asiakkaalle sähköpostina ja hänen tarvitsee vain hyväksyä lasku. Tulevia kehittelykohteita on myös laskun lähettäminen vastaavasti tekstiviestinä kännykkään. Internetpankkipalvelut tulevat uusiin WAP-matkapuhelimiin ensi vuoden aikana.

Tällä hetkellä yksityishenkilöiden maksuista yli puolet maksetaan tavalla tai toisella konekielisesti.

Tuoreimmat osastosta