1999010497 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HAJAUTUS PAKOTTAA MAAILMALLE

19.3.1999 0:00

Tarve sijoitusriskin hajauttamiseen ajaa suomalaiset suursijoittajat väistämättä Helsingin pörssiä väljemmille apajille. Jos osakesijoittajan lähtökohta on lähelläkään Helsingin pörssin Hex-yleisindeksin koostumusta, löytyy jo muista euro-pörsseistä eväitä tehokkaaseen riskinhajautukseen.

Sijoitusriskin hajauttaminen pelkästään suomalaisiin osakkeisiin on erittäin hankalaa eläkevakuutuslaitosten kaltaisille instituutiosijoittajille, joiden osakesijoitukset ovat jopa miljardeja markkoja. Eläkelaitosten suurimmat osakesalkut ovat reilusti yli 15 miljardia markkaa (Taloussanomat 18.3.1999). Käytännössä sijoitusten mittakaava pakottaa laitokset joko keskittämään sijoituksiaan liiaksi Helsingin pörssin harvoihin suosikkiosakkeisiin, haalimaan salkkuihinsa miljardien markkojen arvosta pörssin kaihdettuja pikkuosakkeita tai hajauttamaan sijoituksiaan maailmalle.

Suuren osakesalkun hajauttaminen esimerkiksi Hex-portfolioindeksin mukaan vähentää toki yhteen yksittäiseen osakkeeseen - siis käytännössä Nokiaan - liittyvää riskiä. Mutta yritysriskin vastapainoksi salkkuun kasautuu huikeasti kasvava likviditeettiriski.

Nokian osuus Helsingin pörssin markkina-arvosta ja samalla Hex-yleisindeksistä on pitkään vaihdellut 50 prosentin molemmin puolin. Yhtiön osuus pörssin osakevaihdosta on noussut vielä suuremmaksi, ajoin selvästi yli 70 prosentin. Nokian lisäksi Helsingin pörssissä on vain kourallinen aidosti likvidejä osakkeita.

Sijoittajalle - ja varsinkin suursijoittajalle - sijoituskohteen likvidiys eli rahaksi muutettavuus on elintärkeä ominaisuus. Liian heiveröinen likviditeetti voi tiukan paikan tullen merkitä, ettei osakkeelle löydy millään järkevällä hinnalla ostajaa.

Sijoitusriskin hajauttaminen muiden europörssien osakkeilla tuskin aiheuttaa näkyvää myyntipainetta Helsingissä, eivätkä äkilliset riuhtaisut olisi välttämättä edes järkeviä. Suomi-riski keventyy todennäköisimmin ajan mittaan siten, että sijoittajat suuntaavat kasvavan osan uusista sijoituksistaan ulkomaisiin osakkeisiin.

Muun muassa eläkesäätiöiden sijoitusomaisuuden hoitamiseen erikoistunut Varainhallinta Tresor on laskelmissaan havainnut, että suhteellisen pieni määrä huolellisesti valikoituja eurooppalaisosakkeita riittää alentamaan suomalaisen osakesalkun sijoitusriskiä oleellisesti.

Yhtiön laskemassa esimerkissä Hex-indeksin mukainen osakesalkku rauhoittuu lähelle koko euroalueen osakemarkkinoita mittaavan Euro Stoxx -indeksin riskitasoa, jos 30 prosenttia sijoituksista pannaan euro-osakkeisiin. Tresorin mukaan osakesalkun ylimääräisestä Suomi-riskistä poistuu tuolloin 90 prosenttia.

Hex-indeksin tuotto on perinteisesti vaihdellut selvästi rajummin heilahduksin kuin eurooppalaisosakkeiden tuotto keskimäärin. Stoxx-indeksin ylittävästä riskin Suomi-lisästä poistuu Tresorin mukaan noin puolet, jos euro-osakkeisiin sijoitetaan 15 prosenttia salkusta. Ulkomaisten sijoitusten kasvattaminen 25 prosenttiin leikkaa 80 prosenttia Suomen ylimääräisestä riskistä.

Koska osakeriskin hajautus ei perustu pelkkään maantietoon, vaatii hajautuksen onnistuminen ensin oikeita toimialavalintoja ja toiseksi oikeaan osuneita osakevalintoja. Tresorin esimerkkilaskelma suosittaa puhtaan Hex-salkun tasapainottamista sellaisilla toimialoilla, jotka ovat meillä alipainossa tai puuttuvat Suomesta kokonaan.

Vastaavasti uusissa sijoituksissa jäävät vähemmälle Nokian jo ennestään kuormittama tietoliikenne ja esimerkiksi metsäteollisuuden raskaaksi painottama perusteollisuus. Niinpä osakeriskin hajauttaminen ei puolla kohti viimekeväistä kurssihuippuaan elpyviä metsäosakkeita niin kuin eilinen markkinakommenttimme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?