1999013750 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

LISTERIA-PAISE ON PUHKAISTAVA

Meijeriosuuskunta Milka toivoo hartaasti:

19.3.1999 0:00

Vaasa Milkan Kokkolan meijeri on nyt Suomen tutkituin ja ilmeisesti myös puhtain meijeri. VTT:n tutkijat ovat ottaneet talosta satoja listeria-näytteitä, muun muassa voin tuotantolinjat purettiin.

Kun kaikki kivet oli käännetty, listeria-bakteeria löytyi yhdestä paikasta: voinappi-linjan sekoittimen kärjen hiushalkeamasta, joka havaittiin suurennuslasilla, ja viemäristä, jonne sekoittimen jätevesi menee. Miten bakteeria oli tuotantolinjalle joutunut, sitä ei tiedetä vieläkään. Sekoittimeen tullessaan raaka-aine oli puhdasta.

Kun seitsemän ja 10 gramman voinappierät, joista viimeisenä käyttöpäivänä helmikuussa otettu listeria-näyte osoittautui positiiviseksi, tutkittiin valmistuspäivänä lokakuussa, näyte oli puhdas. Joulukuussa tuli ilmi myös kahdeksantoista listerioosi-tartuntaa. Tartunnan saaneista neljä kuoli helmikuun aikana.

Viranomaiset lähettivät kuntien elintarvikeviranomaisille tiedotteen, josta kävi ilmi tartuntatapausten määrä ja se, että Milkan voinapeista oli löytynyt listeria-bakteeria.

Tiedotteessa kehotettiin tarkistamaan mahdollisten listeria-tartuntojen ja Milkan voinappien yhteys. STT koplasi asiasta uutisen, ja seuraavat viikot Milkan meijerillä Kokkolassa olivat pelkkää listeria-hysteriaa. Voinappikoneella työskennelleitä ihmisiä varten perustettiin kriisiryhmä, ja tehtaanjohtaja Örnulf Witting herää yhä keskellä yötä listeria-painajaisiin.

Muutaman viikon kuluessa listeria-bakteeria löytyi myös Osuuskunta Satamaidon piimästä ja Mouhijärven Osuusmeijerin voista.

Elintarvikeviraston johtaja Kalevi Salminen arveli viime viikolla, että yhtenä syynä viileässä säilytettävien elintarvikkeiden saastumiseen voi olla liian pitkät myyntiajat.

´Tulee näkymään tuloksessa´

On vielä arvoitus, miten listeria-kohu tulee näkymään tuotteiden menekissä tai meijerien imagoissa. Milkan toimitusjohtaja Sture Kackur sanoo, että meijeriosuuskunnan tämän vuoden tuloksessa jupakka näkyy varmasti. Kuinka paljon, sitä on mahdotonta sanoa vielä.

-Rasvalinja on ollut kiinni eikä voituotteita ole myyty kolmeen viikkoon. Tottakai se näkyy. Tuotanto alkaa uudestaan tällä viikolla rasvasekoite Enilettillä.

Kackurin mielestä se, ettei listerian lähde ole selvinnyt ei ole mikään ihme.

-Se on niin yleinen bakteeri. Kaikki elintarvikkeet, joissa on maata mukana, sisältävät myös listeria-bakteeria.

Kackur ei ole tyytyväinen tapaan, jolla listerioosi-tapaukset, kuolonuhrit ja Milka yhdistettiin.

-Tämänlainen julkisuus tuli yllätyksenä meille, mutta niin se taisi tulla myös viranomaisille. He ovat antaneet monenlaisia lausuntoja, joista osa on meidän kannalta aika huonoja. Toisaalta he ovat sanoneet, että olemme toimineet täysin ohjeiden mukaan.

-Tuotteet vedettiin pois kaupasta heti kun listeriaa löytyi. Voinappeja tuhottiin yli seitsemänsataa kiloa. Omavalvonta ja yhteistyö elintarvikeviranomaisten kanssa on toiminut kuten pitääkin; kun listeria-bakteeria löytyi, tieto siitä lähti Helsinkiin, jossa näytteet joutuivat DNA-testiin.

-Bakteeri todettiin geenityypiltään samanlaiseksi, kuin meiltä löytynyt. Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitoksen Eelan kunnille ja sairaaloille lähettämässä ensimmäisessä tiedotteessa todettiin tämä, mutta siinä ei sanottu edes sitä, että huonokuntoiset olisivat kuolleet listerioosiin.

-Syy-yhteyksiä voin ja sairauden välillä oltiin vasta etsimässä, kun STT teki kovan uutisen: Milkan voi tappoi kolme ihmistä.

Listeriaa sisältänyt voinappi löytyi ainakin yhden sairaalan keittiöstä, jossa potilaan lopullinen kuolinsyy liittyi listerioosiin. Eelasta korostetaan, ettei yleinen listeria-bakteeri ole vaarallinen lapsille eikä aikuisille, ellei vastustuskyky ole ratkaisevasti heikentynyt.

Koneiden pitäisi kestää kuumuutta

Listeriaa voi hävittää kemiallisesti, antibiooteilla tai kuumentamalla eli pastöroimalla. Jälkimmäisin on muuntelukykyisten bakteerien varmin surma. Milkan Kokkolan tehtaanjohtaja Örnulf Witting sanoo, että tulevaisuuden visiona onkin käyttää kaikkia kolmea menetelmää vuoroviikoin.

Eelan ylijohtaja Jorma Hirn arvosteli viime viikonvaihteessa paitsi sitä, että Suomi alkaa olla ylihygieeninen maa, jossa bakteerit hävitetään liiankin tarkasti eikä niiden keskinäinen kilpailu pidä enää steriiliin tuotteeseen päässyttä yhtä bakteerikantaa kurissa, myös sitä, että insinöörit ylihienoja koneita tehdessään eivät ota huomioon, että ne pitäisi voida perusteellisesti puhdistaa purkamatta niitä alkuperäisiin osiin. Myös kuumentamalla.

Mikrobiologin koulutuksen saanut Örnulf Witting on samaa mieltä. Hän kaipaa nykyistä ´robustimpia´ laitteita, jotka voi kunnolla kuumentaa.

-Minulle on viime viikkojen aikana valjennut kaksi asiaa: Ensinnäkin uusia, tehokkaita koneita, laitteita ja robotteja - varsinkin pakkauspuolella toimivia - on kehitetty niin, että toimiakseen nopeasti ja tarkasti niihin on laitettu osia, jotka eivät kestä höyryä tai sataan asteeseen kuumentamista.

-Taustalla on ollut idea, että laitteiden pesussa käytettäisiin pääasiassa kemikaaleja. Se tässä onkin pirullista, että bakteerit menevät juuri näihin hiushalkeamiin, joita ei kemikaalien avulla voi täydellisesti puhdistaa. Mutta kun panet päälle sadan asteen lämmön, tuotantolinja lämpenee nurkasta nurkkaan ja bakteerit kuolevat varmasti.

-Toinen ongelma on se, että hapatteiden käytössä on siirrytty lyhytvaikutteisiin konsentraatteihin. Listeriahan on siitä katala, että muutama bakteeri grammassa riittää sen räjähdysmäiseen lisääntymiseen. Happamassa se ei lisäänny. On virhe laittaa vanha tekniikka roskakoriin heti, kun uusi on löydetty. Paras lopputulos saattaa löytyä tekniikoita yhdistelemällä, Witting sanoo.

Milka pähkinänkuoressaLiikevaihto 1998 oli 394 mmk Liikevaihdon jakauma: omat juustot n. 60 prosenttia nestemäiset maitotuotteet n. 30 prosenttia rasvat, muun muassa voi ja Enilett-levite noin 10 prosenttiaTulos 1998 oli 528 000 mk Investoinnit 8,3 mmk Henkilöstöä 216 Markkinaosuus koko maan maitomäärästä noin 5 prosenttia. Viennin osuus kokonaismyynnistä 6 prosenttia Milka perustettiin tammikuussa 1935 tytäryhtiöksi vaasalaiselle keskuskunta Enighetenille. Viisi vuotta sitten 1994 keskuskunta Enigheten ja sen jäsenmeijerit yhdistyivät Meijeriosuuskunta Milkaksi. Osuuskunnalla on seitsemän meijeriä, joista neljä Pohjanmaalla. Pohjanmaan rannikkoseudun lisäksi Milka toimii ruotsinkielisellä etelärannikolla. Milka-ryhmään kuuluu myös ahvenanmaalainen Ålands Centralandelslag.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?