19990565 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KULTTUURISHOKKI SAA AIKUISENKIN MIEHEN ITKUN PARTAALLE

18.3.1999 0:00

Lontoo Ulkomaankomennus voi olla se pitkään odotettu tunnustus hyvästä työstä - haaste, joka motivoi yhä parempiin suorituksiin. Mutta samalla se voi myös olla rasittava ja stressaava kokemus. ´Kuherruskuukauden´ jälkeen mieliala synkkenee ja kuopasta nouseminen voi tuntua ylipääsemättömältä.

Kulttuurishokki koettelee myös perheen muita jäseniä. Erittäin pulmallinen on tilanne, jossa sekä miehellä että vaimolla on omat uransa, ja toisen uraan tulee kumppanin ulkomaankomennuksen takia katkoja tai ainakin jaksoja, jotka eivät vastaa odotettua urakehitystä.

Kulttuurishokin oireita ovat eristyneisyys, ahdistuneisuus, avuttomuus ja tunne, ettei pysty suoriutumaan työ- ja kotiasioista entiseen malliin.

Johtotehtävissä toimivien henkilöiden etsintään erikoistuneen toimiston johtaja Elizabeth Marx esittää kirjassaan Breaking Through Culture Shock kymmenosaisen toimintamallin, jolla ulkomaankomennukselle tai liikematkalle lähtevät voivat pitää kulttuurishokin kurissa.

Elizabeth Marx: Breaking Through Culture Shock, What You Need to Succeed in International Business. Kirj. Nicholas Brealy Publishing. ISBN 1-85788-220-2. www.nbrealey-books.com

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?