RUOTSI VOITTAA MERIANTURAN MITALLA

Julkaistu:

Pohdiskelua suomalaisen ravintolaruuan arvostuksesta tai sen puutteesta voi jatkaa viikosta toiseen. Länsinaapureillamme asia on kunnossa, on menestystä maailmalta ja on Michelin-tähtiä. Mutta ovatko ruotsalaiset sittenkään meitä parempia ja jos ovat, niin miksi?

Hyvästä ruuasta ei voi puhua käsittelemättä raaka-aineita, onko niissä kansainvälinen handicappimme? Kotimainen kala on loistava asia; meillä on kuha ja ahven, meillä on silakka ja lohi. Meillä on made. Mutta naapureillamme on meriantura, tuoreet katkaravut, kymmenet äyriäislajit ja vaikka mitä. Ja tuntuu, että myös toimivampi logistiikka. Tukholma on xxx kilometrin päässä Göteborgista, Ruotsin kala-aitasta, mutta hyvin on kaikkea saatavilla, kiusallisen hyvin. Tämä lämmittää näin turkulaisena mieltä, sillä Tukholmaan on matkaa saman verran kuin Helsinkiin.

Östermalmin hallissa pitää jokaisen hyvän ruuan ystävän Tukholmassa visiteeratessaan käydä. Ja erityisen hyvää siellä käyminen tietäisi jokaiselle ravintolakokille, puhumattakaan kalakauppiaista. Silloin tiedettäisiin, mitä osataan vaatia ja mitä osataan tarjota. Mikään ei voita tuoreen kalan tuoksua ja fiilistä. Sen aistii.

Ei silti, ei tekisi pahaa siellä käynti lihakauppiaillekaan. Miten file käsitellään, sidotaan pyydettäessä ja kuinka parmankinkku pakataan mukaan. Maatalouspoliitisesti on kai väärin haikailla juottovasikkaa, mutta sielläpä sitä on. Jumalainen Osso Buco pienestä valkoisesta lihasta hyvässä valkoviini-tomaattikastikkeessa humalluttaa jo ajatuksissa.

Östermalmin halli on myös loistava lounasravintola. Jos olet nauttinut hotellissa tukevan aamiaisen ja aiot illallistaa hyvin kaupungilla tai mahdollisesti paluulaivalla, on Lisa Elmqvist varma valinta. Saat ostereita, tuoreita katkarapuja tai niistä laitetun loistavan toastskagenin ja taatusti raikkaan kylmää valkoviiniä.

Kun Petteri Luoto kilpaili nuorten rotissöörikokkien MM-kilpailuissa Tukholmassa syksyllä, söimme yhdessä kuhaa, jonka vaikutteista voidaan nauttia oheisen reseptin välityksellä. Tosin isojen merten Ruotsissa kuha oli ainakin kolmekiloisesta kalasta leikattua.

Ruotsalainen ruokailmapiiri on jostain syystä moniarvoisempi kuin meillä. Tarjontaa riittää, ja uuden kokeilua. Oman kortensa kekoon tuo varmasti ruokajournalismi, mitä sanan todellisessa merkityksessä siellä on havaittavissa. Ilmestyyhän siellä muun muassa vapaasti myynnissä oleva erikoislehtikin, Gourmet. Sen sivuilta voi lukea uusimmat trendit kerran vuodessa ja aina ajankohtaista asiaa kauniisti taitettuna ja kuvitettuna.

Eipä silti, meillä on hyviä toimittajia, hyviä palstoja, muttei lehteä. Eikö yhden kauneuslehden tai vastaavan voisi uhrata kustannuspolitiikan alttarille, jotta saataisiin oma vapaasti tilattava ruokalehti. Tosin voihan Gourmetinkin tilata tänne ja lukea sitä internetistä osoitteessa www4.torget.se/gourmet.

Gourmet julkaisee mainiota ravintolavihkosta kerran vuodessa nimellä 199 Bord. Nyt se on juuri kaupan lehden liitteenä. Tämän vuoden ravintolat on taas listattu, ykköspaikka meni tänä vuonna Sollentunaan Edsbacka Krog -nimiselle ravintolalle (www.edsbackakrog.se)

Grandin Franska Matsalen piti pintansa sijoituen kakkoseksi. Bocuse-kilpailutähtien Anderssonin Fredsgatan 12 ja Dahlgrenin Bon Lloc seikkailivat aivan kärjessä. Niissä kannattaa vierailla.

Ruotsissa muuten ravintolat Tukholman ja Göteborgin ulkopuolellakin reittautuvat kärkeen, mikseihän meillä? Kannattaisi minunkin katsoa varmaan peiliin.

P.S. Turun hallista hain kotikeittiööni kuhaa. Sillipuoti nimisessä liikkeessä kala oli niin tuoretta, että käpristyi heti iloisesti pannulle pantaessa. Hyvä Suomi!

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Lauralle tarjottiin esimiespaikkaa alle 30-vuotiaana: johdettavana heti 30 vanhempaa miestä – palkittiin tänä vuonna

  2. 2

   Muovisissa vesijohdoissa piilee riski – suositellaan juoksuttamaan vettä

  3. 3

   Jaakko kertoo Kiirunan jättimuutosta: ”Kaivoksen sortuma on näkyvissä” – vanhoja taloja ei enää remontoida

  4. 4

   Hallitus esitti pelisäännöt nollatunti­sopimuksiin – demarit pettyivät

  5. 5

   Asuntojen hinnat putoavat nyt koko Ruotsissa – myös vipurahasto kiinnostunut

  6. 6

   Yhä vanhemmat lapset matkustavat ilmaiseksi VR:n lähijunissa

  7. 7

   Ministeri Tiilikainen: Hiilinielupäätös kääntää katseen tulevaisuuteen

  8. 8

   23 000 asukkaan ruotsalaiskunta muuttaa pois kaivoksen alta – Sirkka kertoo: ”Heti Suomen puolelle, kun pääsemme eläkkeelle”

  9. 9

   Joulu jo ensi viikolla – noin 640 000 Suomeen tulevaa pakettia yhä Kiinassa

  10. 10

   Outotec toimittaa tekniikkaa Kongon kobolttikaivokseen – tilauksen arvo noin 65 miljoonaa euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muovisissa vesijohdoissa piilee riski – suositellaan juoksuttamaan vettä

  2. 2

   Omistusasuminen lisää työttömyyttä – tutkija kertoo, mistä se johtuu

  3. 3

   Jaakko kertoo Kiirunan jättimuutosta: ”Kaivoksen sortuma on näkyvissä” – vanhoja taloja ei enää remontoida

  4. 4

   Lakko uhkaa sulkea pankit välipäivinä

  5. 5

   Suomen toiseksi suurin sähköverkkoyhtiö myytiin: Elenian omistajat vaihtuvat

  6. 6

   Asuntojen hinnat putoavat nyt koko Ruotsissa – myös vipurahasto kiinnostunut

  7. 7

   Nettiliittymiä myydään oudoilla nimillä: Voiko kiinteää langatonta olla olemassakaan? Entä valokuitu kaapeliverkossa?

  8. 8

   Todd puskee suomalaista hymynaamaa eteenpäin Yhdysvalloissa – ”Suomalaiset ovat myyntityössään liian ujoja ja rehellisiä”

  9. 9

   Suomen tyly meininki kismittää työnhakijoita: ”Hakemuksiin ei vastata lähes koskaan, yhtään mitään”

  10. 10

   Eläkeikä nousee Ruotsissa – saman tien kolmella vuodella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perhe osti valmistalon, jossa he eivät voi asua: ”Kotimme arvo on pankin mukaan 0 euroa”

  2. 2

   Perheenisä Pasi pelkää talvea: Avaimet käteen -talo sai energialuokan G – ”Ei varaa muuttaa terveempään taloon”

  3. 3

   ”Autojobbari Antti tienaa yli 70 000 euroa vuodessa ja viettää luksuselämää” – verottajalle vyöryy vinkkejä autokaupasta

  4. 4

   Halkoja, aurausta, mökin laajennusta – näin tavallinen kansa välttelee veroja

  5. 5

   Työttömyystukiin tulee uusi leikkuri – näin toimii kiistelty ”aktiivimalli”

  6. 6

   Annu lähetti 127 työhakemusta – tyrmistyi rekrytoijien käytöksestä

  7. 7

   23 000 asukkaan ruotsalaiskunta muuttaa pois kaivoksen alta – Sirkka kertoo: ”Heti Suomen puolelle, kun pääsemme eläkkeelle”

  8. 8

   Kiinteistönvälittäjä kahmi itselleen 164 000 euron välityspalkkiot

  9. 9

   Perheyhtiö lahjoittaa jokaiselle työntekijälleen 1000 euroa – tuhannen hengen työporukka riemuitsi: ”Meillä oli ilo rajaton”

  10. 10

   Kellokortin leimaus, päiväksi omille asioille ja ylityötunnit päälle – näin työpaikoilla rötöstellään

  11. Näytä lisää