HANDELSBANKEN AIKOO VOITTAA POHJOLAN PANKKIKILVAN

Julkaistu:

Toimitusjohtaja Mårtensson tuplaa konttorimäärän Suomessa 30:een

Tukholma

Handelsbankenin toimitusjohtajan Arne Mårtenssonin mielestä Pohjoismaissa on tilaa vain neljälle suurelle yleispankille. Kisa markkinaosuuksista alkaa nyt todenteolla, ja Handelsbanken aikoo päästä voittajana maaliin. Pankin laajenemistaktiikka on sama kuin sen toimitusjohtajan tapa urheilla: sitkeä ja pitkäjännitteinen, mutta tahdiltaan melko verkkainen.

Arne Mårtensson harrastaa kestävyysjuoksua, ja soveltaa lajin oppeja myös työpaikallaan. Hänen johdossaan Handelsbanken on viime vuodet kasvanut tasaisen varmasti, muutaman konttorin vuosivauhdilla. Suuria ostoksia Pohjolan suurin pankki on tehnyt vain harvoin, eikä linjaa muuteta Mårtenssonin mukaan myöskään vastaisuudessa.

-Jatkamme kasvua etupäässä markkinaosuuksia napsimalla. Suomessa, Norjassa ja Tanskassa etenemme avaamalla pari konttoria vuodessa lähivuosien aikana, hän sanoo.

-Suomessa on vielä useita paikkakuntia, joissa haluamme olla läsnä. Uskon, että avaamme tänä vuonna kaksi tai kolme uutta pankkia, Arne Mårtensson arvelee.

Hän ei halua vielä paljastaa mistä kaupungeista on kyse.

Handelsbanken haluaa haukata yhä suuremman palan myös Suomen kasvavista rahastomarkkinoista.

-Osake- ja rahastosäästäminen ei ole teillä vielä samaa luokkaa kuin Ruotsissa ja monissa muissa Euroopan maissa. Näemme tässä suhteessa suuren kasvupotentiaalin juuri Suomessa, Arne Mårtensson sanoo.

Suomessa vain vähän ostokohteita

Sopivan tilaisuuden tullen myös maratoonari voi kiriä. Suomen markkinoilla Handelsbanken sai pään auki ostamalla Skopin terveet osat, eikä Arne Mårtensson nytkään sulje pois yritysostojen mahdollisuutta.

-Pidämme luonnollisesti silmät auki kaikkien tilaisuuksien suhteen, mutta ostot tai fuusiot eivät ole kasvumme edellytys, hän sanoo.

-Suomesta on tällä hetkellä vaikeampi löytää potentiaalisia ostokohteita kuin Norjasta ja Tanskasta. Olemme kuitenkin valppaina kaikissa kolmessa maassa.

Norjasta Handelsbanken etsii lääkettä Fokus Bankin menetyksen aiheuttamaan kirvelyyn. Handelsbanken ostatteli viime vuoden lopulla Norjan neljänneksi suurinta pankkia, mutta tanskalainen kilpailija Den Danske Bank nappasi sen aivan kaupan loppumetreillä. Arne Mårtensson ei myönnä, että Fokus Bankin menetys enää kaihertaisi.

-Olisimme saaneet Fokus Bankin tarjoustamme korottamalla, mutta pankki ei ollut niin kovan hinnan arvoinen. Tapaus ei vaikuta etenemiseemme Norjassa, hän toteaa.

Tanskassa eniten kasvun tarvetta

Arne Mårtenssonin työhuoneen seinällä on Pohjoismaiden kartta, johon on pistetty värikkäitä nuppineuloja osoittamaan Handelsbankenin konttoreiden lukumäärää. Ruotsissa neuloja on 482, eikä lisää ole Mårtenssonin mukaan luvassa. Suomessa ja Norjassa neuloja on 15 kummassakin, ja määrä tulee tuplaantumaan.

Tanskassa komeilee vasta kolme nuppineulanpäätä. Yhteispohjoismaiseksi pankiksi pyrkivällä Handelsbankenilla onkin kasvun tarvetta eniten juuri Ruotsin eteläisessä naapurissa.

-Tanskan markkinoille on ollut toistaiseksi vaikeampi päästä kuin Suomeen ja Norjaan, mutta tavoitteemme ovat samat siellä kuin muissakin Pohjoismaissa, Arne Mårtensson sanoo.

Markkina-arvioiden mukaan Handelsbanken katselee sillä silmällä ainakin kahta tanskalaispankkia, Unibankia ja Sydbankia. Mårtensson ei kuitenkaan halua edes aloittaa keskustelua häntä mahdollisesti kiinnostavien pankkien nimistä.

Pohjolaan mahtuu neljä yleispankkia

Arne Mårtenssonin mukaan Pohjolaan mahtuu neljä, kaikissa Pohjoismaissa toimivaa suurta yleispankkia. Handelsbanken on niistä luonnollisesti yksi, ja joukkoon pyrkivät myös Merita-Nordbanken ja Den Danske Bank. Neljännen pankin nimi on epäselvempi.

-Kilpailu Pohjolan markkinaosuuksista käynnistyy toden teolla nyt, kun suurten rakennejärjestelyjen aika alkaa olla ohi, Mårtensson ennustaa.

Hän ei usko, että Ruotsissa enää nähdään suuria, kotimaisia pankkifuusioita. Maahan ei toisaalta mahdu myöskään neljää yleispankkia, kuten nyt. Handelsbankenin kanssa markkinoita jakavat paitsi suomalaisruotsalainen Merita-Nordbanken, SEB-pankki ja Föreningssparbanken.

-Yksi Ruotsin yleispankeista poistuu kuvioista joko fuusion tai ulkomaisen oston seurauksena. Neljää suurta ruotsalaista on tuskin jäljellä enää kymmenen vuoden kuluttua, Arne Mårtensson arvelee.

Henkivakuutuspuolella tapahtuu pian ja paljon

Perinteisen pankkitoiminnan ja varainhoidon ohella Handelsbanken aikoo panostaa henkivakuutuksiin, joiden Arne Mårtensson uskoo olevan todellinen tulevaisuuden hitti.

-Suuri henkivakuutusten buumi alkaa 2000-luvun alkuvuosina, ja me aiomme saada osamme siitä kakusta. Henkivakuutusala tulee leimaamaan pääomamarkkinoita tulevaisuudessa, hän sanoo.

Mårtensson uskoo, että Handelsbankenin henkivakuutuksia myyvä tytäryhtiö, Handelsbanken Liv, pärjää pian alkavassa kilvassa myös yksin.

-Meillä on ollut henkivakuutustoimintaa jo vuosikymmenen alusta, ja olemme hyvin varautuneita alaa odottaviin muutoksiin. En halua kuitenkaan sulkea pois rakennejärjestelyjenkään mahdollisuutta. Alalla tapahtuu vielä paljon muutoksia, hän sanoo.

Baltian valloitus saa toistaiseksi odottaa

Handelsbanken perusti muutama vuosi sitten konttorin Varsovaan, ja oli siten ensimmäinen pohjoismainen pankki Puolan markkinoilla. Baltiassa ruotsalaispankilla on edustajisto, mutta muuten sen Itä-Euroopan valloitus on sujunut hitaanlaisesti.

-Kattavan konttoriverkon luominen Pohjoismaihin on ollut meille tässä vaiheessa tärkeämpää kuin asemien vahvistaminen Baltiassa ja muualla Itä-Euroopassa, Arne Mårtensson selvittää.

-Pankkien ostaminen etenkin Baltiasta on erittäin riskialtista, ja olemme siksi päättäneet perustaa sinne omia konttoreita pikku hiljaa. Aikataulu on avoin, kiirettä ei ole.

Pitkällä tähtäimellä Pohjola, Baltia ja Itä-Eurooppa eivät riitä Handelsbankenin markkinalueeksi, Arne Mårtensson arvelee.

-Uskon, että suuntaamme tulevaisuudessa myös Euroopan yhdentyville rahoitusmarkkinoille. Ihan lähivuosien asia se ei kuitenkaan ole, sillä meille riittää vielä tekemistä täällä pohjoisessa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Osa suomalaisista peruu jo varhennettuja eläkkeitään – ”Täysin uusi ilmiö”

  2. 2

   Kuuden lapsen äiti Seija tilaa kaikki joululahjat verkosta – säästää satoja euroja vuodessa

  3. 3

   Ruotsin keskuspankki varoittaa taas velasta – yhä useammalla velkaa yli 600 prosenttia tuloihinsa verrattuna

  4. 4

   Suomi myi liki miljardilla eurolla vuonna 2027 erääntyvää lainaa

  5. 5

   Näin nappaat verohyödyn eläkkeen nostamisesta ennakkoon: töitä ei tarvitse lopettaa – katso laskelmat

  6. 6

   Technopolis jättää Jyväskylän – liiketoiminta myydään 104,5 miljoonalla eurolla

  7. 7

   Jo tuhannet suomalaiset nostavat eläkettä ennakkoon – ”ilmainen raha” sisältää sudenkuopan

  8. 8

   Uniperin toimitusjohtaja: ”On epäselvää, mitkä Fortumin aikeet ovat ja mitä se todella haluaa”

  9. 9

   PAU: Vuokratyövoiman käyttö työtaistelussa voi tulla Postille kalliiksi – pilottitapauksesta päätös hovioikeudesta

  10. 10

   Savon Sanomien toimitukseen yt-neuvottelut – alustava vähennystarve enintään 10 henkilötyövuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  2. 2

   Luvattomat poissaolot ovat työ­paikkojen vakio­riidanaiheita –”selkeä irtisanomis­peruste”

  3. 3

   Kuuden lapsen äiti Seija tilaa kaikki joululahjat verkosta – säästää satoja euroja vuodessa

  4. 4

   Näin paljon sama suosikkilahja maksaa eri verkkokaupoissa – katso vertailu

  5. 5

   Helsinki–Tallinna-tunnelista uusia yksityiskohtia: Pituus rikkoisi ennätyksiä

  6. 6

   Osa suomalaisista peruu jo varhennettuja eläkkeitään – ”Täysin uusi ilmiö”

  7. 7

   2 500 euron korvausta perhevapaasta on haettu vasta vähän

  8. 8

   Technopolis jättää Jyväskylän – liiketoiminta myydään 104,5 miljoonalla eurolla

  9. 9

   Suomi ei päässyt jatkoon kisassa EU:n lääkevirastosta

  10. 10

   Uusi vientituote Tampereelta: kolmikerroksinen siirrettävä talo – 30 prosenttia tuotannosta Ruotsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  2. 2

   Rainer, 62, aikoo muuttaa halvempaan maahan – ”45 vuotta töitä Suomessa kerrytti vain 1 000 euron eläkkeen”

  3. 3

   Kuljetusyrittäjän tuska: 13 harjoittelijaa eikä yksikään pärjännyt – mukana ufotutkija, ja toinen viihtyi töissä 3 tuntia

  4. 4

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  5. 5

   Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

  6. 6

   Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

  7. 7

   Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

  8. 8

   Lääketesteissä kuoli 5 ihmistä – tapaukset saattavat liittyä suomalaisyrityksen lääkkeeseen

  9. 9

   Puolustusvoimien luolan hinta yllätti myyjän – kolme ostajaa kiritti toisiaan läpi illan

  10. 10

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  11. Näytä lisää