199909252 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

VIINASEN MALLI ROMUTTAA STTK:N MIELESTÄ YHTEISHENGEN

Julkaistu: 10.3.1999 0:00

Pohjola maksaa suurosingot ja panee väkeään pihalle

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtajan Esa Swanljungin mielestä ei ole oikein, että Pohjola maksaa isoja osinkoja ja laittaa samaan aikaan väkeä pihalle. Hänen mukaansa viime vuosien yhteistyöhenki rakoilee, jos Pohjolan ajama politiikka yleistyy.

-Pohjola tahtoo edustaa amerikkalaistyyppistä ajattelua, jossa osakkeenomistajien etu ajaa yli kaikkien muiden sidosryhmien.

Swanljung pelkää, että Pohjola-tyylinen malli yleistyy.

-Osingonomistajille näyttämisen halu on selvästi voimistunut.

Swanljung vihjaa, että ammattiyhdistysliikkeen otteet kovenevat, jos työntekijät saavat kärsiä omistajalähtöisestä politiikasta. Hän viittaa viime vuosien yhteishenkeen, jonka aikana työntekijät ovat tyytyneet mataliin palkankorotuksiin.

-Palkansaajat ovat tyytyneet sellaisiin palkankorotuksiin, jotka ovat luoneet pelitilaa yrityksille kasvaa. Se (yhteishenki) ei voi jatkua, jos kaikki eivät noudata yhteistoiminnan pelisääntöjä.

Swanljungin mukaan yritysten pitäisi ottaa hyvinä aikoina työntekijät huomioon, koska nämäkin ovat joustaneet huonoina aikoina.

-Osa kokonaisuutta on työsuhdeturva. Se tuntuu Pohjolassa unohtuneen. Pohjola voisi hoitaa asiansa niin, että ketään ei irtisanota. Henkilöstön vähennys voitaisiin hoitaa luonnollisen poistuman kautta.

Pohjola jakaa huippuosingot

Pohjola aikoo sanoa irti 232 työntekijää. Syyksi vakuutusyhtiö ilmoittaa tietokoneiden käytön yleistymisen ja puhelinpalvelujen keskittämisen. Samaan aikaan Pohjola tekee hyvää tulosta ja maksaa omistajilleen isot osingot.

Pohjolan liikevoitto kasvoi viime vuonna 930:stä 1 360 miljoonaan markkaan. Pohjolan hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle 25 markan lisäosinkoa 5 markan lisäksi. Yhteensä osingot tekisivät 1,2 miljardia markkaa. Pääjohtaja Iiro Viinasen mukaan lisäosinkojen jakaminen on omistajaystävällisyyttä, jolla puretaan yhtiöön kertynyttä ylimääräistä pääomaa.

Vakuutusalan vakavaraisuus on kansainvälisessä vertailussa poikkeuksellisen hyvä. Pohjolan vakavaraisuuspääoma oli viime vuonna 16 miljardia markkaa eli vajaat 7 miljardia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tuoreimmat osastosta