1999015101 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

PORVARIPUOLUEIDEN OHJELMAT LÄHIMPÄNÄ YRITTÄJIEN TAVOITTEITA

Suomen Yrittäjät vertasi omia tavoitteitaan puolueiden linjauksiin

10.3.1999 0:00

Porvaripuolueiden ohjelmat vastaavat, ehkä odotetustikin, parhaiten yrittäjien tavoitteita. Nuorsuomalainen Puolue, Kokoomus, Keskusta ja Ruotsalainen kansanpuolue veivät kärkisijat Suomen Yrittäjien selvityksessä, jossa yrittäjäjärjestö vertasi omia tavoitteitaan puolueiden linjauksiin.

Myös Kristillinen liitto ja Vihreä Liitto täyttävät pitkälti yrittäjien toiveet, mutta sosiaalidemokraattisen puolueen ja erityisesti Vasemmistoliiton linjaukset ovat osin kaukana yrittäjien näkemyksistä.

Emu-ratkaisussa, verolinjauksissa ja byrokratian purkamisessa puolueet ovat kaiken kaikkiaan lähimpänä yrittäjien linjauksia.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Risto Suominen ihmettelee hallintobyrokratian keventämistä kannattavien linjausten ja käytännön politiikan eroja.

-Useimmat puolueet myöntävät ongelman, mutta poliittinen päätöksenteko on ollut hidasta siitäkin huolimatta, että byrokratian poistaminen ei ole esimerkiksi valtiontaloudellinen kysymys, Suominen sanoi.

Julkisen sektorin elinkeinotoiminnan aiheuttamia kilpailuvinoumia sekä yritysten rahoitus- tai sosiaaliturvaongelmia puolueet eivät joko tunnista tai esitä ohjelmissaan keinoja niiden hoitamiseksi.

-Rahoitus on tärkeä erityisesti yrityksen laajentuessa, kilpailupolitiikka markkinoille tulon este ja yritysten sosiaaliturva perusasia. Siksi toivoisi puolueiden ryhdistyvän, selvityksen tehnyt tutkimusekonomisti Seppo Toivonen Suomen Yrittäjistä totesi.

Yhteinen tavoite keventää verotusta

Sosiaalidemokraattinen puolue ja Vasemmistoliitto korostavat yleissitovuutta ja keskitettyjen sopimusten säilyttämistä. Yrittäjät pitävät tärkeänä paikallista sopimista, tahdonvaltaisia työehtosopimuksia sekä työlainsäädännön yksinkertaistamista. Näitä linjauksia tukevat Kokoomus, Keskusta ja Nuorsuomalaiset.

Vasemmistoliittoa ja ehkä myös sosiaalidemokraattista puoluetta lukuun ottamatta puolueet haluavat keventää verotusta pääsääntöisesti yrittäjäjärjestöjen verolinjausten suuntaisesti. Yrittäjäjärjestö esittää mm. kokonaisveroasteen keventämistä EU-tasolle ja kevennysten painopistettä tuloverotukseen ja erityisesti sivukuluihin.

Yrittäjäjärjestö korostaa Emu-jäsenyyden tärkeyttä, koska se turvaa yrityksille tärkeän talouden vakauden ja ennustettavuuden. Emu-kysymyksessä puolueiden ja yrittäjäjärjestön linjaukset ovatkin lähimpänä toisiaan.

Suominen ei ota kantaa tulevaan hallituspohjaan

Tekstianalyysiin perustuva vertailu pohjautuu puolueiden kirjalliseen materiaaliin kuten puolue-ja tavoiteohjelmiin sekä elinkeinopoliittisiin kannanottoihin. Puolueet saivat kommentoida laadittuja arvioita.

Suominen perustelee puolueohjelmien käyttöä sillä, että ne kuvaavat hyvin puolueiden sisäisiä tavoitteita, jotka eivät kuitenkaan erityisesti puolueiden ollessa oppositiossa pääse realisoitumaan käytännön toimenpiteiksi, koska hallituspuolueet vievät asioita eteenpäin.

Tutkimusekonomisti Toivosen mukaan Suomen Yrittäjillä ei ole selvityksellä tarvetta puoluepoliittisesti sitoutumattomana organisaationa sekaantua eduskuntavaalien tulokseen.

Toimitusjohtaja Suominen ei halua tässä vaiheessa ottaa kantaa yrittäjille mieluisaan hallituspohjaan. Suomen Yrittäjät julkaisee ensi viikolla selvityksen yrittäjien toiveista hallituspohjan suhteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?