1999036 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

VIIKOKSI TENERIFFALLE, EHKÄ

9.3.1999 0:00

Tänä keväänä Erkki Ristolainen aikoo pitää loman. Ehkä. Ensin hänen pitää tosin hoitaa Risetin lisäksi kaksoisrooli Naantalin teatterin Oppineita naisia -näytelmässä.

-Mutta ajattelin kyllä lähteä viikoksi Teneriffalle. En ole pitänyt lomaa neljään vuoteen, Ristolainen toteaa.

Ristolainen oli kova työmies jo ennen kuin hänestä tuli yrittäjä. 1960-luvulla hän myi suomalaisille Jockey-kalsareita ja Amarin pitsisukkia siihen tahtiin, että kun Norlynin perustaja Eero Häkli kaipasi hyvää myyntimiestä, hän tiesi kenelle soittaa. Ristolaisesta tuli yksi niistä kuudesta miehestä, jotka toivat yhden koon sukkahousut suomalaisnaisten kaappeihin.

-Pieni kurttu sukkaa näytti aluksi aika vaikealta tuotteelta. Moni ajatteli, etteivät naiset milloinkaan pukeudu tuommoisiin. Monta kertaa olen joutunut vetämään sukkahousut jalkaan ja näyttämään, että eikö ole hyvännäköinen, nauraa Ristolainen.

Ristolainen kollegoineen keksi myydä sukkahousuja marketteihin ja menestystarina oli valmis. Neljässä vuodessa sukkahousut loivat Tornioon kuusisataa työpaikkaa.

Sittemmin Ristolainen ryhtyi yrittäjäksi. Öljykriisi nitisti tekonahkaisten mainoskassien valmistuksen ja ylenmääräinen kulutaakka vaippatehtaan.

-Tällaisten asioiden kanssa kasvaa kuitenkin aikuiseksi. Niistä saa varmuuden siitä, ettei ylitsepääsemättömiä vaikeuksia tulekaan. Ajattelin, että ne Pallerovaippaan menneet 150 000-200 000 markkaa olivat sen koulutuksen hinta.

Ristolaiselle tärkeää on työnteko, ja yrittäjän ammatissa töitä riittää. Yrittäjä on oman kalenterinsa herra: kunhan hommat hoituvat, voi tehdä vaikka kolme viikkoa töitä putkeen ja painua sitten Teneriffalle. Ehkä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?