1999011040 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

´VIENNIN EDISTÄMISTÄ TARVITAAN MYÖS EMUSSA´

Finpron kehitysjohtaja Seppo Laine:

9.3.1999 0:00

Geneve

-On harhaluulo uskoa, ettei Suomen tarvitse edistää enää vientiään Euroopan sisämarkkinoilla. Niistä ei ole tullut Suomen kotimarkkinoita. Suomessa kuvitellaan, että kaikki tuntevat nyt Suomen kuulumisestamme Euroopan raha- ja talousunioniin, mutta se ei pidä paikkansa.

Entisen Ulkomaankauppaliiton, nykyisen Finpron kehitysjohtaja Seppo Laine tuntee ongelmat omakohtaisesti. Hän palasi juuri Genevestä, jossa oli selvittelemässä, minkälaisia mahdollisuuksia Suomella olisi päästä kiinni kaupungissa sijaitsevien kansainvälisten järjestöjen hankintoihin. Sitä ennen hän oli Aasiassa.

Laine korjaa luuloja, joiden mukaan Aasian romahdus ei olisi ollut Suomelle kova pala.

-Meillä tuudittauduttiin uskomukseen, että kun viennistämme menee sinne 12,5 prosenttia, romahdus ei pure meihin. Aasian markkinoilla on kuitenkin suuri merkitys läntisille talouksille, muun muassa EU:lle, joten Suomikin on riippuvainen Kaakkois-Aasiasta näiden kerrannaisvaikutusten takia.

-Olemme tuomittuja nyt rauhallisempaan kasvuun, koska Aasiaa ei korvaa Latinalainen Amerikka, ei Afrikka. Tosin emme kohtaa sellaista lamaa kuin taannoin. Neuvostoliiton romahduksen tuomat ongelmat olivat niin suuret, koska olimme tottuneet suljettuun talouteen.

Finpro edistää nyt kilpailukykyä

Laineen mukaan Aasian ongelma on, ettei se ollut koskaan järin innovatiivinen.

-Siellä tehtiin tietyt tuotteet nopeasti ja hyvin, mutta varsinaisia visioita sieltä ei tullut. Aasiassa ei tapahdu nyt mitään merkittävää, siellä on otettava talouden aikalisä. Sinne matkustaessa järkyttyy, kun näkee, mitkä ovat kasvun hedelmät. Tällainen kehitys on tiensä päässä, joten Aasialle on saatava uusi konsepti.

Nykykehityksen päässä on myös Ulkomaankauppaliitto. Vanha vienninedistäminen ei ole enää järkevää.

-Ennen viranomaiset asettivat viennille esteitä, nyt nämä keinotekoiset rajat ovat hävinneet. Nykyisen globalisoituneen ja investointivetoisen talouden aikana meidän on edistettävä yritysten kilpailukykyä. Seuraava vaihe on, että talous verkottuu, jolloin sijainnilla ei ole enää sellaista merkitystä kuin nyt.

-Meidän roolimme on yhä vaikeampi, Laine näkee.

Hän sanoo Finpron olevan yrityksille partneri, konsultti ja tiedon lisääjä.

-Meidän pitäisi kirittää niiden kannattavuutta ja houkuttelevuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?