199902278 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

GEENIRUOKA KIDUTTAA KAUPPIAITA

4.3.1999 0:00

Lontoo Mikä yhdistää McDonald´sin kalahampurilaisen, Burger Kingin omenapiirakan ja Marks & Spencerin Tortilla Chipsit terveystietoisten kuluttajien ostamiin So Good -soijamaitoon ja Linda McCartneyn kasvisruokiin? Vastaus: geenimanipuloitu maissi tai soija.

Hampurilaisketjujen ja terveellisinä elintarvikkeina markkinoitujen tuotteiden välillä on kuitenkin vissi ero: Ison-Britannian hampurilaisketjut tiesivät myyvänsä geeniruokaa, terveysintoilijat eivät.

Yhteistä on kuitenkin se, että näitä ruokia popsinut kuluttaja tuskin tiesi, mitä ne sisältävät. Ainoastaan Tortilla Chipseistä löytyy pikkuruinen pakkausmerkintä.

Ison-Britannian kuluttajista yli 90 prosenttia haluaa sanomalehti Independent on Sundayn mukaan tietää, mitä syö. Kolmasosa kuluttajista syö mielellään geeniruokaa, mutta omasta mielestään heilläkin on oikeus tietoon.

Geeniruoka ei ole ainoastaan hysteerisen tai terveellä tavalla varovaisen kuluttajan ongelma. Se kiduttaa kauppiaita, valmistajia ja kansainvälisiä kauppasuhteitakin. Juristeja se varmasti pian lihottaa.

Syyskuusta alkaen EU on vaatinut geenimanipuloituja aineksia sisältäviin tuotteisiin pakkausmerkinnät. Kauppiaiden ja valmistajien on kuitenkin usein vaikea valvoa, miltä pellolta heidän käyttämiensä tai myymiensä tuotteiden ainekset tulevat.

Kun vahinkoja sattuu McCartneylle ja So Goodillekin, vaikka ne yrittävät valvoa käyttämiään raaka-aineita tavallista tarkemmin, on ilmeistä, että muille valmistajille sattuu vahinkoja vielä helpommin. Vaikka valmistajilla ei olisikaan ideologisia esteitä geenimanipuloitujen tuotteiden käyttämiseen, pakkausmerkintöjä koskevia lakeja ne saattavat kuitenkin vahingossa rikkoa.

Kauppias on valmistajaakin kauempana pelloilta. Parhaimmillaankin kauppa pystyy valvomaan vain omilla merkeillään myymiään tuotteita.

Geenimanipuloitua soijaa on runsaasti markkinoilla. Etenkin amerikkalaiset maanviljelijät sekoittavat usein geenimanipuloitua ja tavallista soijaa jo pelloillaan. Geenimanipuloituja tomaatteja ja maissia kasvatetaan paljon etenkin USA:ssa. Hyvin monissa valmisruuissa on soijaa, maissia tai tomaattia.

Ison-Britannian tämän talven suurin puheenaihe on ollut geeniruoka. Kaikki lehdet suhtautuvat siihen erittäin kriittisesti. Siksi vähittäiskauppiaiden yhdistys onkin ryhtynyt vaatimaan hallitukselta asiallista tiedottamista geeniruuan hyödyistä. Lisäksi yhdistys vaatii selkeitä ohjeita pakkausmerkintöihin.

Vähittäiskauppa ei kuitenkaan ole yhtenäinen blokki, vaan joukko keskenään kilpailevia ketjuja ja yrittäjiä. Neljä suurinta supermarketketjua on pysytellyt asiassa niin hiljaa kuin mahdollista. Niistä suurin, Tesco, on keskittynyt hintasotaan, johon muiden on vastattava.

Kaksi kauppaketjua on kuitenkin yrittänyt hyötyä geenikohusta. Pakastettuihin tuotteisiin erikoistunut Iceland ja kalliin, paremman väen kaupan maineessa oleva Waitrose ovat ilmoittaneet käyttävänsä hyvin vähän geenimanipuloituja tuotteita omien merkkiensä valmistuksessa.

Koska isoimmat kauppaketjut suhtautuvat geeniruokaan hiljaisen hyväksyvästi, on ilmeistä, että siitä on niille hyötyä. Geenisoija, -maissi ja -tomaatti ovat kestäviä, nopeasti kasvavia ja hyvänmakuisia. Ne ovat edullisia raaka-aineita ja kyllähän kauppias bisneksen haistaa.

Isoimmat kauppaketjut kilpailevat etenkin hinnoilla ja silloin geenituotteita ei voi väheksyä.

Geenitaistelun seuraava näytös saattaa hyvinkin olla mannertenvälinen kauppasota. Nyt vireillä olevan EU-USA-banaanimaaottelun yleisömäärä kalpenee tulevan ottelun rinnalla, jossa vastakkain ovat ´geenituottaja-USA´ ja ´kuluttajaystävällinen EU´.

Kauppasodan enteitä on jo ilmassa. YK:n keskustelut geenimanipuloitujen tuotteiden kauppasäännöistä keskeytyivät viime viikolla tuloksettomina. Amerikkalaiset epäilivät, että EU yrittää saada muita valtioita mukaan luomaan tiukkoja sääntöjä, jotta se voisi sulkea omat markkinansa kiusallisen edullisilta amerikkalaistuotteilta.

Eurooppalaisten kuluttaja- ja ympäristöjärjestöjen mielestä Euroopan maiden tulisi nyt asettaa kansallisia rajoja amerikkalaisten geeniruokien markkinavaltausta vastaan.

Kauppasodan lisäksi taisteluja on luvassa lakituvissa. EU haastaa Ranskan oikeuteen, koska maa kieltää EU:n salliman geenimanipuloidun rypsinsiemenen kylvön pelloilleen. Geenimanipuloitujen kasvisten suurin kehittelijä, amerikkalainen Monsanto joutuu oikeuteen Britanniassa rikottuaan turvallisuusmääräyksiä Lincolnshiren koetilallaan.

Eettistä sijoittamista tutkiva Ethical Investment Research Service ei uskalla julkaista geenimanipuloinnissa mukana olevien yritysten listaa, koska se pelkää korvausvaatimusten tulvaa.

Brittien geeniruokakohuun on nähdäkseni kaksi syytä. Toinen on tietenkin Eurooppa: britit eivät tykkää, että periaatteessa tässäkin asiassa määrää EU. Pakkausmerkintöjä vastaan heillä ei ole mitään, mutta yhdessä EU-maassa lisenssin saanut tuote - esimerkiksi viljan siemen - on automaattisesti laillinen muuallakin.

Pahin kohu nousi kuitenkin, kun tohtori Arpad Pusztai sai potkut hallituksen tutkimusohjelmasta väitettyään, että geenimanipuloitu peruna heikensi rottien vastustuskykyä. Pusztai sai myöhemmin väitteilleen tukea 20 muulta tieteentekijältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?