199905099 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

CULTOR OSTI OMIA OSAKKEITAAN DANISCO-KAUPAN ALLA

Julkaistu: 4.3.1999 0:00

Oman potin arvo melkein kaksinkertaistui

Cultor on ostanut omia osakkeitaan samaan aikaan, kun se valmisteli Danisco-yhteistyötä. Daniscon Cultor-kaupan julkistamisen jälkeen osakepotin arvo on melkein kaksinkertaistunut.

Cultor antoi alkuviikosta ymmärtää Danisco-tiedotustilaisuudessa, että keskustelut Daniscon ja Cultorin yhteenmenosta alkoivat syksyllä. Yhtiöstä ilmoitetaan asiaa kysyttäessä, että Cultor ja Danisco kävivät keskusteluja yhteistyöstä marras-joulukuussa.

Cultorin oman tulkinnan mukaan keskustelut olivat joulukuun puolivälissä edenneet niin pitkälle, että sisäpiiriin kuuluvien piti ryhtyä välttämään osakekauppoja. Asiaa on valmisteltu kuitenkin johtoelimissä jo ennemmin. Cultorista saatujen tietojen mukaan hallitus käsitteli jo aiemmin syksyllä Danisco-Cultor-kuviota.

Cultor osti osakkeitaan joulukuussa

Cultorin hallitus sai yhtiökokoukselta valtuudet ostaa omia osakkeita marraskuun 17. päivänä. Cultor aloitti osakkeidensa ostot joulukuun 4. päivänä. Tuoreimmat kaupat on tehty joulukuun 15. päivänä. Kaikkiaan Cultor osti 227 000 I-sarjan ja 117 595 II-sarjan osaketta.

Cultor maksoi osakkeista 18 miljoonaa markkaa. Danisco-kaupan julkistamisen jälkeen potin arvo on kivunnut 34 miljoonaan markkaan. Koko ostetun potin arvo on noussut siis yli 17 miljoonaa markkaa. Danisco on luvannut maksaa Cultorin osakkeista 107 markkaa kappale. Mikäli Cultor myy omat osakkeensa Daniscolle, on hinta 36,9 miljoonaa markkaa.

Cultorin tiedotteessa sanotaan, että yhtiön omia osakkeita voidaan käyttää vastikkeiksi mahdollisissa tulevissa yrityskaupoissa, muissa teollisissa järjestelyissä, investointien rahoittamisessa ja yhtiön pääomarakenteen kehittämisessä. Cultorin tiedotuksen mukaan tämä yhtiökokouksen valtuutus on edelleen voimassa.

Yritys ei saa käyttää väärin tietoja

Arvopaperimarkkinalain mukaan ilmoitusvelvolliset eivät saa käyttää hyväksi sisäpiiritietoja. Rahoitustarkastuksen toimistopäällikön Kaj Blomsterin mukaan laki kieltää myös yrityksiä käyttämästä hyväkseen sisäpiiritietoa.

Blomsterin mukaan arvopaperimarkkinalain sisäpiiritiedon väärinkäytön kielto koskee myös tilannetta, jossa yhtiö ostaa omia osakkeitaan. Laki kieltää siis myös Cultoria käyttämästä väärin sisäpiiritietoa osakekaupoissaan. Mitään näyttöä ei ole, että Cultor olisi menetellyt lain vastaisesti.

Kukaan ei saa lain mukaan käyttää hyväkseen sellaista julkistamatonta tietoa, joka on omiaan vaikuttamaan olennaisesti arvopaperin arvoon. Hyväksikäyttö tarkoittaa aineellisen edun hankkimista itselle tai toiselle arvopaperikaupan avulla.

Tuoreimmat osastosta