199908548 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

TEL-LAINOJEN SUOSIO PUTOAA YHÄ

Uusilla lainoilla korvataan vain vanhoja

3.3.1999 0:00

Vaikka tilastot kertovat tel-lainojen kysynnän elpyneen viime vuonna vuosikymmenen alun tasolle, on vakuutusmaksujen takaisinlainaus todellisuudessa menettänyt parin vuoden aikana suuren merkityksensä työeläkerahojen sijoitusmuotona.

Viime vuoden aikana työeläkelaitosten myöntämien tel-lainojen lainakanta putosi edelleen neljä miljardia markkaa. Samaan aikaan tilastot kertovat, että viime vuonna nostettiin uusia tel-lainoja yhteensä 5,8 miljardia markkaa ja niitä täydentäviä sijoituslainoja noin kolme miljardia. Yhteensä lainoja meni kaupaksi enemmän kuin kertaakaan vuoden 1993 jälkeen.

Lainojen korkopohja muutetaan toiseksi

Todellisuudessa merkittävällä osalla uusista lainoista vain korvattiin vanhoja lainoja.

Työeläkelaitosten liiton sijoitusasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Veikko Savela arvioi, että tel-lainoista kolmannes tai ylikin meni vanhojen lainojen konvertointiin.

-Määrän kasvua selittää eniten yritysten halu muuttaa lainojensa korkopohja markkinaehtoiseksi. Alkuaan matala kiinteä korko muuttui aikaa myöten liian korkeaksi, ja nyt ne haluavat muuttaa korkopohjaansa.

Muutoksen takana on vuoden takainen muutos, joka toi lainoille niiden nostopäivän tason mukaan määrittyvät korot.

Tel-takaisinlainauksen suosion hiipumisesta kertoo parhaiten kokonaislainakannan romahtaminen. Kun vuonna 1992 lainakanta oli 53 miljardia markkaa, oli määrä enää viime vuoden lopussa 22,2 miljardia. Samalla lainauksen suhteellinen osuus eläkeyhtiöiden sijoitusmuotona on romahtanut parhaiden vuosien 85 prosentista 15:een.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?