199903726 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

NYKYISIN LAKKOILEE JULKINEN SEKTORI

2.3.1999 0:00

Tällä vuosikymmenellä näkyvimmät lakot ovat valtion ja kuntien työntekijöiden käsialaa: yhteiskuntarauhaa ovat ravistaneet sairaanhoitajien, palomiesten ja nyt lennonjohtajien lakot. Hallitusneuvos Esa Lonka perustelee kehitystä valtiontalouden tilalla.

-Yksityinen puoli on jo selvinnyt lamasta ja saanut ehkä jo jotain jaettavaakin. Julkinen sektori on laman jälkimainingeissa edelleenkin. Ero yksityisen ja julkisen välillä ehkä vain kasvaa, joten työtaistelupaineet kohdistuvat siihen puoleen.

Mitä lähemmäs vuosituhannen loppu on tullut, sitä harvempi suomalainen on ryhtynyt lakkoon. Työtaistelujen vuoksi menetetyt työtunnit ovat dramaattisesti vähentyneet sitten 1970-luvun hurjien vuosien. Se ei kuitenkaan ole keventänyt työnantajajärjestöjen huolta lakkoilun haittavaikutuksista.

-Nykyisin vain entistä pienemmällä porukalla väännetään yhteiskunta sekaisin, tuhahtaa TT:n työmarkkinajohtaja Seppo Riski.

-Yhteiskunnan toiminnot ovat syvästi integroituneet. Yhteiskunta on prosessi, ja jos siinä pienin lenkki ei pidä, loppupää ei toimi. Sama pätee elinkeinoelämässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?