199908233 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

RADIOLINJAN HANKKIMINEN TAKASI HUIKEAN TULOKSEN HELSINGIN PUHELIMELLE

Julkaistu: 2.3.1999 0:00

Helsingin Puhelin kasvatti liikevaihtoaan ja paransi tulostaan

Helsingin Puhelin Oyj:n (HPY) toimitusjohtajan Matti Mattheiszenin oli vaikea peitellä riemuaan, kun hän esitteli eilen konsernin viime vuoden tulosta. Vaikka toimitusjohtaja totesi, että konserni kasvoi markkinoita nopeammin ilman Radiolinjaakin, matkapuhelinoperaattori on kuitenkin oikea kultamuna. Ilman enemmistöosuuden hankkimista Radiolinjasta HPY olisi paljon laihempi ja heikommin kannattava yhtiö.

Matkapuhelinpalveluiden liikevaihto oli viime vuonna 2,1 miljardia markkaa eli 42 prosenttia konsernin vajaan 4,7 miljardin markan liikevaihdosta. 520 miljoonan markan liikevoitosta peräti 460 miljoonaa tuli konserniyhtiöistä ja lähinnä juuri Radiolinjasta. Sitä paitsi tilivuoden ensimmäisellä neljänneksellä Radiolinja on konsernin luvuissa vain osakkuusyhtiönä.

HPY haukkasi Radiolinjan, koska valtakunnallinen Finnet-yhtiöhanke kaatui. Samasta syystä HPY oli aggressiivinen yritysostaja viime vuonna muutenkin. Konsernin investointirasitus nousi yli 2,3 miljardin ja samalla velkaantumisaste kohosi yhdeksästä 21 prosenttiin. Rahoitusasema ja maksuvalmius pysyivät kuitenkin hyvinä kesällä toteutetun osakeannin avulla.

Vahva asema kasvualueilla

Televiestinnän nopeimmin kasvavia alueita ovat matkapuhelinliikenne, internet ja datasiirto. Niissä kaikissa Helsingin Puhelin on saanut vahvan aseman kotimaassa. Vaikka Sonera on matkapuhelinliikenteen markkinajohtaja, HPY:llä on vahva kakkosasema Radiolinjan ansiosta. Yritysten internet-markkinoilla yhtiö on myös kakkonen Soneran jälkeen, mutta kotitalouksissa vasta kolmonen Soneran ja Saunalahden jälkeen. Toimitusjohtaja Mattheiszenin mukaan internet-liiketoiminta oli kannattavaa.

Sitä paitsi kaikki lisäliikenne mukaan lukien matkapuhelut kulkee osittain lankaverkkoja pitkin, mikä tuo rahaa HPY:n kassaan.

Erittäin tärkeitä voittoja yhtiön tulevaisuuden kannalta oli Radiolinjan ehdottoman herruuden hankkiminen ja myös kilpailija Soneralta hankittu Setele-vähittäismyyntiketju jo ennestään vahvan Mäkitorpan rinnalle. Todennäköisesti HPY tai Radiolinja myös saavat hakemansa toimiluvan kolmannen sukupolven Umts-matkapuhelinverkolle. Ainakin ne täyttävät LM:n esittämät vaatimukset.

Datasiirtoon erikoistuneesta Datatie Oy:stä HPY hankki lisäomistusta jo viime vuonna ja tänä vuonna omistus on kasvanut jo 45 prosenttiin. Radiolinja-ilmiö ei olisi lainkaan yllättävä seuraus.

Kolmen vahvan alueen ansiosta kannattava kasvu jatkunee lähivuosinakin. Niin lupaa myös itse yhtiö, mutta toteaa, että kannattavuuden koheneminen hidastuu. Toimitusjohtaja Mattheiszenin mukaan tämä johtuu yritysostoista aiheutuvista poistoista, mutta myös matkapuhelinliittymien myynnin kasvu hidastuu jonkin verran.

Kuinka kauan kasvu jatkuu?

Häiriöitä HPY:n kännykkäliikenteen kannattavuuteen voi tuoda kilpailun lisääntyminen. RSL COM aloittaa gsm-palveluoperaattorina Soneran verkossa, mutta siitä ei ole hintakilpailun aloittajaksi. Toivottavasti kuitenkin Telian verkkovierailusopimus tuo todellista kilpailua gsm-markkinoille. Tämä tarkoittaisi sitä, että katteet kutistuisivat. Toimitusjohtaja Mattheiszen ei hintakilpailuun juuri usko.

Yksi iso kysymysmerkki HPY:n tulevaisuudessa on: kasvun jatkuminen. Vaikka kasvua tulee toki kotimaan kännykkäliikenteestä kolmannen sukupolven verkkoineen, jossain vaiheessa kotimarkkinat kyllästyvät. Yhtiön kansainvälistymisstrategia on esimerkiksi Soneraan verrattuna paljon varovaisempi ja toki riskittömämpikin nojautuen yhtiön alueelliseen, kotimaassa hankittuun osaamiseen.

Mutta miten HPY aikoo pitää yllä sijoittajien kaipaamia kasvuodotuksia. Konsernin liikevaihdosta vain 400 miljoonaa tuli viime vuonna ulkomailta. Ehkä lääke löytyy liittoutumista.

Yksi fuusio on jo tiedossa: Puhelinosuuskunta HPY ja Helsingin Puhelin muodostavat uuden yhtiön kesäkuussa 2000. 68,8 prosenttia Helsingin Puhelimesta omistavasta osuuskunnasta tulee uuden pörssiyhtiön holding-yhtiö ja mukana seuraa kiinteistöjä 220 miljoonan sekä rahaa ja pankkisaamisia 700 miljoonan edestä. Rahoille onkin rajun investointitahdin jatkuessa käyttöä.

Tuoreimmat osastosta