1999010464 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

UUSIA LENNONJOHTAJIA KOULUTETAAN PIKAVAUHTIA

Ilmailulaitos saa muutaman viikon lisäkoulutuksella lennonjohtajia avainkentille

2.3.1999 0:00

Teksti: Tapio KivistöJarkko PohjolaIlmailulaitos kouluttaa työntekijöitään korvaamaan lakon ajaksi lakkoilevia lennonjohtajia. Näitä uudelleenkoulutettuja lennonjohtajia siirretään liikenteen kannalta tärkeisiin työpisteisiin helpottamaan lakkoruuhkaa. Lakkoilevat lennonjohtajat vastustavat koulutusta.

Lennonvarmistusosaston johtajan Jussi Myllärniemen mukaan neljä viikkoa kestäneen lennonjohtajien lakon aikana muutama työntekijä on jo ehtinyt valmistua uuteen tehtävään. Opissa on parhaillaan vajaat kymmenkunta lennonjohtajaa, ja määrä voi tästä vielä kasvaa.

-Jos lakko venyy, ei auta kuin lisätä koulutusta. Lakon ulkopuolella on kymmeniä lennonjohtotaustan omaavia henkilöitä, sanoo Myllärniemi.

Hänen mukaansa koulutukseen on löytynyt riittävästi halukkaita.

Koulutusta annetaan Ilmailulaitoksen työntekijöille, joilla on jo lennonjohtajan lupakirja ja kelpuutus johonkin työpisteeseen. Tehtävänvaihto esimerkiksi maaseutukentän lennonjohdosta Helsinki-Vantaalle edellyttää aina opiskelua.

Lakon aikana yli kymmenen lentokenttää on kokonaan suljettu. Käytännössä koulutukseen voidaan ottaa näiden suljettujen kenttien lennonjohtajia sekä muissa tehtävissä toimivia lennonjohtotaitoisia työntekijöitä.

Valmiiden lennonjohtajien lisäkoulutus vaihtelee tehtävästä ja lähtötasosta riippuen, mutta keskimäärin opiskelu vie 20-25 koulutustyövuoroa eli muutamia viikkoja.

Uusien lennonjohtajien koulutuksella Ilmailulaitos pyrkii lähinnä varmistamaan nykyisen lentotoiminnan. Uusia palveluita ei juurikaan pystytä avaamaan.

´Ammattitaito kyseenalainen´

Lakossa olevien lennonjohtajien yhdistyksen puheenjohtaja Sakari Jämsä oli maanantaina tilanteesta ärtynyt.

-Nämä ovat Ilmailulaitoksen henkilökuntaa, jotka ovat meidän mielestämme lakkorikkureita. He eivät ole tehneet vuosiin lennonjohtotyötä, ja nyt heitä koulutetaan pikavauhtia tehtävään. Osa voi olla ammattitaitoisia, mutta osan ammattitaito on hyvin kyseenalainen, Jämsä kummastelee.

Lennonjohtajien yhdistys on tehnyt tilanteesta tutkintapyynnön oikeuskanslerille. Taloussanomien saamien tietojen mukaan sekä Ilmailulaitos että lennonjohtajien yhdistys toimittivat tutkintapyynnöstä oman vastineensa viime viikolla. Alustavien selvitysten mukaan Ilmailulaitoksen toiminnasta on löydetty oikeuskanslerin virastossa moitittavaa.

Lennonjohtajat suunnittelevat parhaillaan vastatoimiensa laajentamista, jos Ilmailulaitos laajentaa sijaisten käyttöä. Käytännössä vastatoimet tarkoittavat ainakin lisää valituksia viranomaisille.

Jämsä ennakoi, että lakko jatkuu vielä pitkään.

-Arvioin, että se kestää vielä ainakin viikkoja, Jämsä sanoo.

Lennonjohtajakurssia yritetään valmiiksi

Ilmailulaitos pohtii parhaillaan myös kesken olevan lennonjohtajakurssin kouluttamista valmiiksi. Parinkymmenen opiskelijan kurssin pitäisi valmistua kevään aikana, mutta opinnot ovat tällä hetkellä pysähdyksissä, koska kouluttajat ovat lakossa olevia lennonjohtajia.

Ilmailulaitoksen vaihtoehtona on joko kouluttajien hankkiminen muualta tai koko koulutuksen siirtäminen osaksi ulkomaille.

Jussi Myllärniemi ei pidä mahdottomana, että uudet lennonjohtajat olisivat tositoimissa jo lakon aikana, jos työtaistelu venyy kovin pitkäksi.

-Valmiudet kurssin läpiviemiseen ovat olemassa. Päätöksiä ei kuitenkaan vielä ole tehty eikä päivämääriä kurssin jatkamisesta asetettu, sanoo Myllärniemi.

Helsinki-Vantaalla toimivalla lennonvarmistusopistolla on käynnissä myös toinen kurssi, joka on tällä hetkellä vielä alkuvaiheessa. Lennonjohtajan koulutus kestää reilut puolitoista vuotta.

Vaaratilanteita ei ole ollut

Lennonjohtajia on lakossa tällä hetkellä vajaat 250, ja liikennettä hoitaa noin 40 lennonjohtajaa. Heistä Ilmailulaitoksen omia työntekijöitä on 25, ja loput ovat ilmavoimista.

Myllärniemi on tyytyväinen lennonjohdon toimintaan lakon aikana.

-Järjestelmä on pyörinyt erittäin hyvin, varsinkin kun ajatellaan, millaisia säitä nyt on ollut. Myös ensimmäisen lakkokuukauden turvallisuustilastot näyttävät hyviltä: lennonjohtoon liittyviä poikkeamatilanteita ei ole ollut lainkaan, sanoo Myllärniemi.

Finnair ei vielä lomauta

Lakosta pahasti kärsinyt Finnair kävi työntekijöidensä kanssa maanantaina yhteistoimintaneuvotteluita.

Lomautuksiin ei ole vielä perusteita, mutta lentoyhtiö kehottaa henkilöstöään käyttämään rästivapaitaan ja työvuorojen siirtoja sekä aikaistamaan koulutusohjelmiaan. Yt-neuvottelut jatkuvat viikon kuluttua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?