19990991 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

PROFESSORISTA KESKUSPANKKIIRIKSI

Julkaistu: 27.2.1999 0:00

Perinteikkään Wrzburgin yliopiston dekaani ja taloustieteiden professori kutsuttiin Saksan keskuspankin johtokuntaan vuonna 1990. Bundesbank oli jo tuolloin vakauttanut Saksan markan maailmanvaluutaksi.

Issing sanoo kuitenkin epäröineensä siirtymistä Euroopan mahtipankkiin. Hänellä oli pitkä ja maineikas akateeminen ura takanaan ja keskuspankkiiriksi ryhtyminen tuntui hyppäykseltä tuntemattomaan.

-Saksassa professorit yleensä kuolevat professoreina. Sitä paitsi pidin opettamisesta erittäin paljon, Issing kertoo.

Myös akateemiseen vapauden menetys pelotti. Nykyisessä toimessa vapautta ei ole Issingin mukaan edes teoriassa. Hän viittaa rahoitusmarkkinoihin, jotka tulkitsevat keskuspankkiirien sanomisia ja tekemisiä suurennuslasilla etsien vihjeitä tulevasta korkopolitiikasta. Vastuu on välillä erittäin raskas.

-Kaikesta huolimatta tämä on ollut kiehtovaa. Lisäksi uuden valuuttayhteisön luomisessa tutkijan taustasta on ollut paljon hyötyä.

Euroopan keskuspankissa Issingillä on toimikautta jäljellä vielä runsaat seitsemän vuotta. Kauden päätyttyä hän on 70-vuotias.

Issingin työhuone sijaitsee Frankfurtin Eurotowerin 34. kerroksessa, josta avautuu jyhkeä näkymä Main-joelle. Jos jokea purjehtisi ylös päin, päätyisi ennen pitkään Issingin synnyinkaupunkiin Wrzburgiin.

-Olen kotoisin joen rannalta. Nyt olen palannut sen alajuoksulle.

Tuoreimmat osastosta