199903518 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KUSTAA VAASAN VEROPORKKANA

Julkaistu: 27.2.1999 0:00

Suomen maaseutu tyhjenee nopeaa vauhtia. Käynnissä olevaa muuttoaaltoa on verrattu 1960-luvun rakennemuutokseen, mutta löytyy sen takaa pitempikin linja.

Asutus pakkautuu tällä hetkellä niille samoille alueille, jotka olivat asuttuna, kun päättymässä oleva vuosituhat alkoi. Silloin lähti liikkeelle laajamittainen erämaiden asuttaminen, jota puretaan tällä hetkellä kovaa vauhtia.

Ilmiö näyttää kaukaa haetulta, mutta itse asiassa taustalla on sama taloudellinen logiikka.

Vuosituhannen alussa Varsinais-Suomi, Häme ja Karjala liitettiin kolmessasadassa vuodessa Ruotsin kehittyvään keskushallintoon. Tilanne muutti suomalaista yhteiskuntaa rajusti. Siihen saakka verot ja päivätyöt olivat pysyneet alhaisina. Muinaislinnojen rakentaminen oli paljon pienempi urakka kuin suurten kivilinnojen ja -kirkkojen pystyttäminen sekä vakinaisen sotaväen ja pappien elättäminen.

Suomen rintamailla asutus oli toki tiheämpää kuin muualla, mutta Eurooppaan verrattuna se oli silti hyvin harvaa.

Varsinainen maan puute ei ajanut ihmisiä erämaihin valloittamaan korpea asutukselle. Todellinen syy oli verotuksen ja muiden yhteiskunnan velvoitteiden pakeneminen.

Alussa kyse oli todella pakenemisesta. Verovapaita vuosia riitti siihen saakka kunnes voudit ja papit löysivät paikalle. Myöhemmin 1500-luvulla Kustaa Vaasan aikana verovapaita vuosia käytettiin oikein luvan kanssa erämaiden asuttamisen vauhdittajana.

Tulosta syntyi. Raivaajahenki jäi oikeastaan päälle. Suomen lisäksi suomalaiset raivasivat Norjan Ruijaa, Ruotsin suomalaismetsiä ja Amerikkaa.

Malli oli yksinkertainen ja tehokas sekä järkeenkäypä. Jos ihminen lähtee pois niiltä Suomen kapeilta ilmastollisesti suotuisilta alueilta, jonne tälläkin hetkellä kaikki tunkevat (sikäli kun lumelta ja pakkasilta pääsevät), siitä on saatava järjellinen kompensaatio.

Kustaa Vaasan aluepolitiikan mallin voisi ottaa käyttöön Suomessakin. Syrjäseuduilla verotusta on laskettava rajusti. Käytännön malleja asian hoitamiseksi löytyy tästä ajasta ja lähempää kuin uskoisikaan. Norjassa on jo käytössä maan pohjoisosia vahvasti suosiva verotusjärjestelmä, jota esiteltiin ansiokkaasti Suomen Kuvalehdessä 7/99.

Meilläkin kaksoisverotusta on esitetty. Viime kesänä Nauvossa päätettiin jo asiasta. Hanke kuitenkin kaatui jäykkään lainsäädäntöön.

Vanha konsti on kuitenkin parempi kuin pussillinen uusia. Kustaa Vaasan veroporkkanoilla erämaat saatiin asutetuksi, ja sillä keinoin ne saadaan myös pidetyksi asutettuna. Syykin on selvä. Päättyvä vuosituhat on todistanut, että tämä kansa inhoaa veroja ja on niiden välttämiseksi valmis tekemään mitä tahansa.

Tuoreimmat osastosta