199906006 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

AASIA KIINNOSTAA JO INVESTOIJIA

Yritysjohtajat näkevät Aasian piristymisen häämöttävän

25.2.1999 0:00

Singapore Yritysjohtajat eivät usko Aasian vielä elpyneen syvästä talouskriisistään. Yli 500 aasialaista, pohjoisamerikkalaista ja eurooppalaista johtajaa osallistui Asia Societyn sekä Asian Wall Street Journalin rahoittamaan tammikuiseen kyselyyn, jonka tulokset julkaistiin eilen Asian Wall Street Journal -lehdessä.

Yli 60 prosenttia vastaajista arvioi kuitenkin Aasian talouden kääntyvän parempaan suuntaan kuluvan vuoden lopulla tai myöhemmin. Noin kolmannes yritysjohtajista uskoi käänteen tapahtuvan vasta vuoden 2000 puolenvälin jälkeen.

Vaikka kriisi vaivaakin yhä monen aasialaisen maan taloutta, se ei kuitenkaan vähennä yritysten innokkuutta pitkän tähtäimen sijoitusten ja investointien toteuttamiselle. Jalansijan saamista Aasian markkinoilta pidetään tärkeänä.

Noin 75 prosenttia yritysjohtajista totesi kuluvan vuoden olevan hyvä ajankohta investointien kannalta. Etenkin Kiinan markkinoita pidetään erityisen kiinnostavina. Vaikka maan rahoituslaitosten kasvavat ongelmat synkentävätkin näkymiä noin 35 prosenttia vastaajista piti Kiinaa houkuttelevimpana suorien sijoitusten kohteena ja yli puolella kyselyyn osallistuneilla Kiina oli kolmen parhaan joukossa.

Mielenkiintoisina kohteina pidettiin myös Etelä-Koreaa ja Thaimaata, jotka molemmat ovat toteuttaneet monia talousuudistuksia: pankkijärjestelmiä on parannettu ja vahvistettu, rehottavaa korruptiota on onnistuttu vähentämään sekä yritysten raportoinnin läpinäkyvyyttä on lisätty.

Sen sijaan maailman toiseksi väkirikkain maa Intia ei suuresti kiinnostanut yritysjohtajia. Ainoastaan kaksi prosenttia vastaajista piti Intiaa houkuttelevimpana suorien sijoitusten kannalta.

Japani ja Kiina kysymysmerkkejä

Aasian talouden myönteisinä puolina mainittiin väestön korkea säästämisaste sekä korkeasti koulutettu, nuori ja motivoitunut työvoima. Sen sijaan aasialaisten maiden keskeisimpinä ongelmina pidettiin pankkien huonoa kuntoa, kehittymätöntä konkurssilainsäädäntöä, yritysraportoinnin alhaista läpinäkyvyyttä sekä korruptiota. Aasian talouskehityksen suurimmat epävarmuustekijät liittyvät Japaniin ja Kiinaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?