1999010020 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KEMIANJÄTISTÄ UHKAA TULLA TSEKIN TALOUSKRIISIN ENSIMMÄINEN SUURI RUUMIS

Julkaistu: 24.2.1999 0:00

Velkaa lähes miljardi markkaa

Praha Chemapol Group -holdingyhtiön CHG:n konkurssiin päättynee kahdeksan vuotta kestänyt hanke kemian tsekkiläisestä suuryrityksestä. 47 prosenttia sen osakkeista hankkineet uudet pääomistajat Radim Masny ja Roman Zubik putosivat suoraan konkurssiongelmiin. He yrittävät saada oikeuden päätöksen kumotuksi. CHG:n velka on 5,5 miljardia korunaa eli vajaa miljardi markkaa ja koko yritysryhmän velat noin 20 miljardia korunaa. Ryppääseen kuuluu liki sata yritystä.

Tsekkiä vuodesta 1997 koettelevan kriisin syvetessä CHG on ensimmäinen suuryritys, jonka nyt kaksi pankkia, Tsekkoslovakian kauppapankki CSOB ja ranskalainen Cr?dit Lyonnais, panivat seinää vasten. CHG:n hallinnoimaan ryhmään kuuluu liki sata yritystä, joissa työskentelee 15 000 tsekkiä eli kolmannes kemianteollisuuden yhteenlasketusta työvoimasta.

Täysin uutta Tsekissä oli tuomion julistamisen pikaisuus. Aikaisemmin konkurssihakemukset ovat maanneet kuukausia ja vuosia. Tuomio yllätti omistajat ja päävelkojat, kun ne jo sopivat velkojen ostamisesta ja järjestelyistä.

Ristiinomistukset ja takaukset levittävät riskejä

Konkurssi herätti kiivaan kannunvalannan. CHG:sta viime syksynä irrotettu terve ydin AliaChem ja siihen kuuluvat yritykset jäävät konkurssin ulkopuolelle, mutta ristiinomistusten ja keskinäisten takausten risukko ja maineen menetys saattavat koitua kohtalokkaaksi kaikille.

Pahimmassa tapauksessa Masnyn laskelman mukaan liki 100 000 ihmisen työpaikat ovat uhattuina. Itse CHG:n työntekijöiden määrä on alle 70. Chemapol Groupin luojan ja legendaarisen pääjohtajan Vaclav Junekin yksi tavoite oli rakentaa firmasta vahva varusteluyhtiö. Synthesia-Semtin-tehtaan muoviräjähteiden merkki Semtex oli koko maailman tuntema käsite. Ryhmään kuului tunnettu aseteollisuuden myyntiyhtiö Omnipol, ja Junek tavoitteli myös Aero Vodochodyn lentokonetehtaita. Chemapol myös osti presidentti Vaclav Havelilta Prahan keskustan Lucerna-liikepalatsin perintöpuolikkaan.

Tuoreimmat osastosta