1999013685 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

JOUHKIN YHTIÖIDEN JOHDANNAISKAUPAT SYYTEHARKINTAAN

Syyteharkinta valmistuu kevään kuluessa

24.2.1999 0:00

UPM-Kymmenen ja Finnlinesin hallituksen jäsenen L.J. Jouhkin määräysvaltayhtiöiden tekemät johdannaiskaupat johtavat syyteharkintaan. Helsingin rikospoliisin tekemä esitutkinta valmistui eilen.

Laki kieltää yhtiöiden hallitusten jäseniltä tai heidän määräysvaltayhteisöiltään kaupan juuri hallituspaikkayhtiöiden johdannaisilla.

-Tapausten arvioinnin kannalta yhtenä keskeisenä kysymyksenä tulee olemaan nimenomaisesti edellä mainitun säännöksen tulkinta, esitutkinnasta vastannut rikostarkastaja Kari Rauramaa kertoo.

-Kaupankäyntirajoitusten noudattamatta jättäminen on säädetty rangaistavaksi, mikäli säännöksissä mainittuja kaupankäyntirajoituksia on rikottu tahallisesti tai törkeän huolimattomasti, ellei tekoa ole pidettävä vähäisenä.

Taloudellinen hyöty valtiolle

Jouhkin määräysvallassa olevat sijoitusyhtiöt Thomproperties Oy ja Vesuvius Oy kävivät kauppaa sekä UPM-Kymmenen että Finnlinesin johdannaisilla kevään 1997 ja kesän 1998 välisenä aikana. Tänä aikana Jouhki kuului myös samojen yhtiöiden hallituksiin.

Rahoitustarkastus (Rata) puuttui asiaan viime kesäkuussa Taloussanomien kertoessa kaupoista. Kesäkuun lopussa Rata pyysi poliisia suorittamaan esitutkinnan.

Asia siirtyy nyt kihlakunnansyyttäjä Mikko Eteläpäälle. Hän arvioi syyteharkinnan valmistuvan kevään aikana.

Suomessa tapaus on ensimmäinen epäilty johdannaismarkkinarikos. Rangaistusseuraamus tällaisesta rikoksesta on sakkoa tai enintään vuosi vankeutta. Myös rikoksen mahdollinen taloudellinen hyöty menee valtiolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?