199902366 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

FISKARS LÖYSÄSI OSTOJENSA TAHTIA

Metran vaikeudet leikkaavat myös Fiskarsin tuloja

20.2.1999 0:00

Fiskarsin tulos ei pysynyt viime vuonna liikevaihdon nopeassa kasvuvauhdissa. Liikevoitto kyllä kasvoi, mutta rahoituskulut kasvoivat ja rahoitustuottoja Fiskars sai niin paljon edellistä vuotta vähemmän, että rahoituserien jälkeinen tulos jopa pieneni. Fiskars on suuromistaja Metrassa, jonka osingon leikkaus teki parinkymmenen miljoonan markan tulosloven.Tänä vuonna lovi vain syvenee.

Fiskars kasvoi etupäässä USA:ssa ja puolet kasvusta oli jälleen yritysostojen ansiota. Edellisen vuoden rajua yritysostotahtia Fiskars viime vuonna hellitti selvästi. Toissa vuonnahan Fiskars osteli kulutustavarayrityksiä miljardilla markalla, viime vuonna ostoskoriin kului parisataa miljoonaa markkaa.

Viime vuoden loppupuolella amerikkalaiskuluttajiin iskenyt epävarmuus hillitsi myös Fiskarsin tuotteiden kysyntää. Jälleenmyyjätkin varoivat visusti ottamasta liikoja saksia, veitsiä tai puutarhatyökaluja varastoihinsa.

Yritysostojen ja koventuneen kilpailun vuoksi Fiskars joutui myös panemaan aiempaa enemmän rahaa markkinointiin.

Kiinteistöistään Fiskars sai edellisvuotista isomman voiton muutaman suuren kiinteistökaupan ansiosta.

Busterit kantoivat Inhaa

Fiskarsin myynnistä Suomen osuus on vain kuusi prosenttia, henkilöstöstä sentään yli 15 prosenttia on vielä suomalaisia. Töitä riitti hyvin koko vuoden.

Inhan tehtailla meni hyvin. Liikevaihto kasvoi 119 miljoonaan markkaan ja liikevoitto parani kolmanneksen 21 miljoonaan markkaan. Liikevoittoprosentti 17,6 on metallipajalle erittäin kova.

Inhan menestys perustui Buster-alumiiniveneisiin, jotka kävivät erinomaisesti kaupaksi. Myös saranoiden menekki oli hyvä, vaikka vuoden lopulla suomalaisten ovien ja ikkunoiden vienti Venäjälle vaikeutui selvästi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?