199907595 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

ALUEELLISET PUHELINYHTIÖT YHDESSÄ UUTEEN MATKAVIESTINVERKKOON

3G Oy:n lupahakemus kattaa koko Suomen Ahvenanmaata lukuun ottamatta

19.2.1999 0:00

Finnet-ryhmän lähes kaikki alueelliset puhelinyhtiöt ovat muodostamassa uuden voimatekijän yhteisyrityksellään, Suomen Kolmegee Oy:llä (3G Oy), kolmannen sukupolven matkaviestinmarkkinoille. 41 puhelinyhtiön omistama 3G Oy jätti alkuviikosta liikenneministeriölle hakemuksen kolmannen sukupolven matkaviestinverkon perustamiseksi lähivuosina.

Ryhmittymästä puuttuvat vain Helsingin Puhelin Oyj ja sen omistuspiirissä olevat Tampereen Puhelin Oyj sekä Keski-Suomen Puhelin Oyj. Nämä kolme jättivät omat lupahakemuksensa.

3G Oy:n lupahakemus kattaa Ahvenanmaata lukuun ottamatta koko maan ja se perustuu yleiseurooppalaiseen UMTS-standardiin. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja, Kuopion Puhelin Oyj:n toimitusjohtaja Pertti Laiho kertoo, että Suomen Kolmegee Oy:stä tulee valtakunnallinen verkko-operaattoriyritys, joka hankkii verkkopalvelutekniikkansa uuteen teknologiaan investoivilta alueellisilta puhelinyhtiöiltä.

Rajut investoinnit

Investoinnit ovat melkoiset, sillä Laiho arvelee niiden nousevan seuraavien viiden vuoden aikana jopa 1,6 miljardiin markkaa. Summan suuruutta ilmentää, että 41 osakkuusyhtiön yhteenlaskettu liikevaihto yltää viime vuodelta vajaaseen kolmeen miljardiin markkaan.

Laiho ja 3G Oy:n toimitusjohtaja (oto.), Kymen Puhelin Oy:n toimitusjohtaja Reijo Liukkonen toteavat, että investointi ei ole kohtuuton, koska se jakautuu usealle vuodelle ja monen puhelinyhtiön kesken.

Viestinnän valtaväylä

Lisäksi jo olemassa oleva gsm-infrastruktuuri vähentää ratkaisevasti investointitarvetta verrattuna siihen, että kolmannen sukupolven matkaviestinverkko pitäisi rakentaa puhtaalta pöydältä.

Suomen Kolmegee Oy:tä keskeisesti kokoamassa ollut kaksikko korostaa, että paikallisille puhelinyhtiöille on elintärkeää saada toimilupa uuden sukupolven matkaviestinverkkoon, koska se tulee olemaan tulevaisuuden tietoyhteiskunnan valtaväylä.

Mukaan pääseminen on tärkeää alueellisten puhelinyhtiöiden tulevaisuudelle ja alan kasvavien rahavirtojen säilyttämiseksi paikallisissa kierroissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?