199904945 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EURO HELPOTTAA RAHANPESUA

Viiden sadan euron seteleitä menee vino pino käsimatkatavaroihin

18.2.1999 0:00

Geneve OECD:n alaisen rahanpesutyöryhmän mukaan euro tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden likaisen rahan pesuun.

-Kansalliset valuutat on vaihdettava euroiksi kuuden kuukauden aikana vuonna 2002. Vaihtajat ovat tuolloin niin kiireisiä, että heidän valvontakykyään voi epäillä, sanotaan katsauksessa, jonka Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön ryhmä julkaisi viime viikolla Pariisissa.

Työryhmä valittaa etenkin 500 euron setelin liikkeellelaskua, koska sen avulla pystytään pienessä tilassa kuljettamaan suuria summia.

Brittiläinen rahanpesuekspertti havainnollistaa sveitsiläiselle Neue Zricher Zeitung -lehdelle, että kun lentokoneissa hyväksytyssä yhdeksän kilon käsitavarassa pystyi ennen kuljettamaan 100 dollarin seteleinä 4,5 miljoonaa dollaria, voi 500 euron seteleinä kuljettaa samassa laukussa pian 25 miljoonaa dollaria.

-Rahanpesijät vaihtavat valuutan yhä useammin dollarista euroon, asiantuntijat pelkäävät.

Raportin mukaan perinteiset pankkikanavat ovat yhä tärkein väylä lähinnä huumekaupasta tulevan rahan pesuun. Työryhmä pitää kuitenkin silmällä erityisesti myös kultamarkkinoita, joiden kautta kierrätetään varsinkin Kaakkois-Aasian rikosrahoja. Myös internet-maksuja tarkkaillaan kiinteästi.

Ranskalainen rahanpesuasiantuntija kuvaa Neue Zricher Zeitungille, miten eräs rahapotti pestiin seitsemän maan kautta vajaassa viidessä minuutissa, mutta ketjun selvittämiseen kului kolme vuotta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?