1999017110 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

PÄÄKAUPUNKISEUTU MUUTTUMASSA JÄTTIMÄISEKSI HITECH-TYÖMAAKSI

Suunnitteilla satoja tuhansia kerrosneliöitä

18.2.1999 0:00

Helsingin seudun yli on lähivuosina pyyhkäisemässä massiivinen rakennusaalto. Sen myötä hitech-yrityksille sopivia toimitiloja nousee laajassa kaaressa Ruoholahdesta Espoon Keilaniemeen ja lentokentän kupeesta Arabianrantaan ja Viikkiin.

Rakentajien suunnitelmista löytyy jo nyt pitkälle toista sataa tuhatta uutta kerrosneliötä. Massiivisimmat suunnitelmat liittyvät Vantaan Airport Cityyn, jonka rakennustöissä kaikilla suurimmilla rakennusyhtiöillä on jalka oven välissä.

SRV Viitosten projektijohtaja Hannu I. Miettisen mukaan tämä on vasta alkusoittoa.

-Hitech-teollisuuden toinen aalto tarvitsee toimitiloja. Arvioni on, että kymmenessä vuodessa pääkaupunkiseudun tarve on jopa sata Espoon Innopolia, Miettinen visioi.

Käytännössä se tarkoittaa jopa kahta miljoonaa uutta kerrosneliötä. Projektijohtajaa huima lukema ei kuitenkaan hätkäytä.

-YTV on arvioinut, että pääkaupunkiseudulle muuttaa tulevien kahden vuosikymmenen aikana jopa 200000 ihmistä. Heistä suurin osa tulee työskentelemään hitechin parissa, Miettinen huomauttaa.

Yliopistokaupungit kiinnostavat

Helsingin lisäksi ´hitech-centereitä´ nousee lähivuosina suurimmille yliopistopaikkakunnille Tampereelle, Jyväskylää, Kuopioon, Ouluun ja Turkuun. Peruste on sielläkin Miettisen mukaan sama: väki kerääntyy osaamiskeskuksiin.

-Nyt rakennetaan todellisen kysynnän pohjalta, toisin kuin ylikuumenneella 80-luvulla.

Viitoset rakentaa parhaillaan 155 miljoonan markan ja 19 000 neliön teknologiataloa Jyväskylään. Helsingin High Tech Center alkaa puolestaan nousta Ruoholahteen ensi syksynä. Kaapelitehtaan kupeeseen tulevassa, noin 500 miljoonaa markkaa maksavassa talojätissä on 36 000 kerrosneliötä. Molempien projektin rahoittajina ovat eläkesäätiöt, joita ei Miettisen mukaan ole tarvinnut paljoakaan houkutella.

-Tavoitteena on, että Ruoholahti on vuokrattu täyteen avajaisiin mennessä, hän myhäilee.

Itä-Helsinkiin kulttuuriteollisuutta

Miettisen uskolle antavat vahvistusta laskelmat, joiden mukaan Helsingin länsirajalle rakentuu vuosituhannen alussa 12 000 hitech-työpaikan keskittymä. Laskelmassa on mukana Nokian laajennus nykyiselle Lepakon tontille.

-Alueen kaksi ehdotonta valttia ovatkin Nokia ja metro, joka varmasti tulee jatkumaan myös Espoon puolelle, Miettinen vakuuttaa.

Helsingin itäpuolella Arabianrannassa panostetaan puolestaan design- ja kulttuuriteollisuuteen. Tänä vuonna saadaan Arabian vanhasta tehdaskiinteistöstä uutta yritystilaa 6 000 neliötä, mikä riittää noin 50 tulokkaalle.

Vuoteen 2010 mennessä kaupunginosaan uskotaan syntyvän jopa 8 000 uutta työpaikkaa. Metra Oy:llä on rakennusoikeutta noin 100 000 neliöön asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?