199909776 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

OSAKEKURSSIEN HEILAHTELUT JATKUVAT SUURINA

Yritysten tämän vuoden tuloksiin ei odoteta suuria yllätyksiä

2.2.1999 0:00

Suomalaisten pörssiyhtiöiden tämän vuoden tuloksiin ei ole analyytikoiden mukaan odotettavissa suuria yllätyksiä. Viime vuoden viimeisen neljänneksen heikentyneet tulosnäkymät on jo otettu tämän vuoden tulosennusteissa huomioon.

Toimialakohtaiset erot ovat suuria. Tieto-ja elektroniikkatoimialojen odotetaan edelleen parantavan tulostaan olennaisesti, kun taas esimerkiksi metalli- ja metsäalojen tulosten ennakoidaan heikkenevän.

-Tuloksia tarkastellessa pitää ottaa huomioon varsinaisen toiminnallisen tuloksen lisäksi kertaluonteiset myyntivoitot. Esimerkiksi UPM-Kymmene sai viime vuonna Nokian osakkeiden myynnistä yli kolme miljardia markkaa voittoa, muistuttaa FIM-Pankkiiriliikkeen pääanalyytikko Niklas Geust.

Analyytikoiden mukaan alkuvuodesta saattaa tulla pettymyksiä vähän sieltä ja täältä, kun maailman taloutta rasittavien kriisien vaikutus tulee ilmi. Vaikka yritysten tulosennusteita tälle vuodelle on reivattu alaspäin, niin tulosvaroituksiakin saattaa tietyiltä sektoreilta tulla jo ensimmäisen neljänneksen osalta. Esimakua niistä voi saada jo viime vuoden tulosten julkistamisen yhteydessä, kun yhtiöt kertovat tulevaisuuden näkymistään.

-Ennakoimme viime vuoteen verrattuna Helsingin pörssissä olevien osakkeiden arvon laskevan tänä vuonna seitsemän prosenttia, sanoo Geust.

Osakekurssien pudotus voi olla 20 prosenttia

Vaikka tuloksissa ei tapahtuisikaan suuria yllätyksiä, niin osakemarkkinoilla sellainen saattaa olla tulossa. Osakekurssien lasku saattaa olla jopa 20 prosenttia, koska kurssit eivät vielä ole reagoineet Euroopan alentuneisiin kasvunäkymiin. Myös USA:n pörssin paljon puhutun kuplan mahdollinen puhkeaminen näkyy odotuksissa.

Yhdysvaltojen pörssin arvostustasoa pidetään nyt hyvin korkeana ja rekyyli on odotettavissa lähimmän puolen vuoden sisällä. Kysymys on lähinnä markkinapsykologiasta eikä rekyyli välttämättä johdu yritysten tuloksissa.

Niklas Geust uskoo kuitenkin, että tämän vuoden lopulla osakekurssit ovat nykyhetkeä korkeammalla.

-Tänä vuonna voimakkaat kurssivaihtelut jatkuvat ja vuoden aikana käydään Hex-indeksi käy alle 5 000:ssa. Kurssivaihteluista huolimatta uskon, että vuoden lopussa Hex-indeksi on kuitenkin korkeammalla kuin tällä hetkellä.

Markkinoihin vaikuttaa myös Brasilian kriisin eteneminen. Jos kriisi saadaan hallintaan, niin loppuvuodeksi voi odottaa jopa nousevaa suuntaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?