1999011506 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

ELÄKEYHTIÖT KERÄÄVÄT PUSKUREITA SIJOITUSTEN TURVAKSI

23.1.1999 0:00

Eläkeyhtiöt varustautuvat parhaillaan sijoitustoimintansa laajentamiseen puskurien avulla. Laki on velvoittanut eläkeyhtiötä lisäämään vuoden 1997 alusta rahastoja sijoitusten turvaksi. Kyse on itse asiassa eläkevastuiden päällä olevien toimintapääomien vahvistamisesta sijoitustuotoilla.

Puskurien kartuttaminen ei ole pakollista tämän vuoden jälkeen. Eläkeyhtiöiden on kuitenkin jatkossakin mitoitettava puskurit sijoitusriskeihin nähden.

Tähän mennessä eläkeyhtiöt ovat keränneet puskureita osakesijoitusten määrää hieman vähemmän. Tavoite on, että puskureita on vuoden loppuun mennessä 30-40 miljardia markkaa. Syyskuun lopussa eläkevaroilla hankittu sijoituskanta oli osakkeissa ja vaihtovelkakirjoissa 32,2 miljardia markkaa. Vastaava luku oli kesäkuun lopussa 37,6 miljardia. Summan aleneminen selittyy pörssikurssien laskulla.

Puskurit eivät ole kassassa makaavaa likvidiä rahaa vaan varallisuutta, joka ylittää vastuuvelan. Vastuuvelalla tarkoitetaan eläkeyhtiöiden eläkesitoumuksia vastaavaa arvoa.

Vanhastaan eläkeyhtiöiden sijoituksia on suojattu vakavaraisuussääntöjen avulla. Ne määrittävät riskiluokituksen, jossa on seitsemän luokkaa. Mitä riskialttiimpi sijoitus, sen ylempään luokkaan se kuuluu ja sitä suuremmilla enemmän sijoituksia on turvattava toimintapääomilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?