1999098 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

GEENITUOTTEIDEN MENEKKI RÄJÄHTÄÄ KASVUUN ENSI VUONNA

Saksalainen tutkimuslaitos ei näe mahdollisuutta estää geenituotteiden kauppaa

19.1.1999 0:00

Geneve Saksalainen tutkimuslaitos ennustaa geeniteknisesti muutettujen elintarvikkeiden kaupan räjähtävän jo ensi vuonna 20 miljardin dollarin arvoiseksi. Tällaisia hitech-elintarvikkeita viljellään jo nyt yli 30 miljoonan hehtaarin alalla.

Institut fr deutschen Wirtschaft -instituutin mukaan geeniteknisesti muunneltujen elintarvikkeiden viljelyä kokeilee Euroopassa ahkerimmin Ranska, jossa on neljän vuoden aikana viljelty tällaisia tuotteita lähes 340 koealueella. Suomessa vastaavia kokeita tehtiin instituutin keräämien tietojen mukaan vain 11, joten Suomi kuuluu Euroopassa vähiten geeniteknologiaa harrastavien maiden joukkoon.

Ranskan kaula seuraavaksi innokkaimpaan koeviljelijään Italiaan on selvä. Italiassa uuden teknologian elintarvikkeita on kokeiltu lähes 170 peltoläntillä.

Vielä kaksi vuotta sitten geenimuunneltujen kasvien viljelyala oli vain 2,8 miljoonaa hehtaaria, joten kasvualue on yli kymmenkertaistunut tänä aikana.

Viime syksystä lähtien kaikissa Euroopan unionin alueella kaupattavissa elintarvikkeissa on täytynyt olla selvitys, mikäli niissä käytettyä soijaa tai maissia on muuteltu geeniteknisesti.

Japanilaiset jalostavat riisiä

Eurooppaa edellä on tälläkin alalla Yhdysvallat, jossa geenimuunneltuja tuotteita puuvillasta kesäkurpitsaan on kaupattu jo vuodesta 1994.

EU:ssa ensimmäinen geeniteknisesti muutettu markkinoille tuotu kasvi oli tupakka vuonna 1995. Vuotta myöhemmin sallittiin unionin alueelle geenikäsitellyn soijan ja maissin tuonti Yhdysvalloista.

Geenien parantelu vahvistaa kasveja niiden taistelussa sairauksia ja tuholaisia vastaan. Japanissa esimerkiksi kehitettiin riisi, jolle normaalisti riisille allerginen ihminen ei enää reagoi. Näin riisiä pystyvät käyttämään miljoonat ihmiset, joille se aiemmin oli syötäväksi kelpaamaton.

Geenitekniikkaa vastaan taistelijat pelkäävät uuden tekniikan synnyttävän uusia allergioita ja sairauksia. He varoittavat seurauksista, kun geeniviljelykasvien ominaisuudet leviävät luonnossa muihin tuotteisiin. Siksi uudet tuotteet käyvät läpi pitkät kokeet.

Stuttgartilaisen teknologia-akatemian mukaan 70 prosenttia saksalaisista vastustaa geeniteknisesti muunneltuja elintarvikkeita. Sen takia Saksassa on kokeiltu perintöteknisesti muunneltuja elintarvikkeita vain 77 koealalla, neljä kertaa harvemmin kuin Ranskassa, EU:n huippumaassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?